Tekst objavljen: 17.03.2015 10:02        


Dolar je u ponedeljak oslabio u odnosu na većinu glavnih valuta, dok su investitori bili zabrinuti da bi nagli rast dolara mogao uticati na američku Upravu federalnih rezervi (Fed) da opreznije pristupi povećanju kamatnih stopa ove godine. Američki dolar je ojačao oko 24 procenta u odnosu na korpu glavnih valuta od maja prošle godine i verovatno će biti glavna tema na ovonedeljnoj monetarnoj sednici Feda.

Vesti sa tržišta

Dolarski indeks je pao 0,9 procenata na 99,450 poena.
Dolar je bio pod pritiskom evra nakon što je guverner Centralne banke Italije izrazio zabrinutost u pogledu brzine pada zajedničke evopske monete na 12-godišnji minimum, usled otpočinjanja realizacije programa kvantitativnih olakšica Evropske centralne banke (ECB).

Posle prve nedelje sprovodenja kvantitativnih olakšica, koje su uticale na to da prinosi na nemačke obveznice uđu u negativnu zonu, kao i na pad evra za dodatna 3,0 procenta, italijanski guverner je izjavio da postoji rizik da bi program mogao prouzrokovati nekontrolisani rast cena imovine.

Evro je ojačao 1,1 procenat na 1,0605 dolara tokom ranog jutarnjeg trgovanja u Njujorku. Analitičari su izjavili da je mala verovatnoća da će dolar jačati pre završetka sastanka Feda u sredu.

Dolar je takođe oslabio 0,2 procenta na 121,15 japanskih jena.
U ponedeljak se međubankarsko devizno tržište otvorilo na nivou od 120,10/40. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je blago ojačao na 120,05/35, uz fluktuacije od pet para.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 26,5 miliona evra po prosečnom kursu od 120,2005. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je ojačao na 120,00/30. Tržište se zatvorilo na 120,00/30.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa tržišta dinar dolar dinar evro evro dolar dolar evro međubankarsko devizno tržište njujorška berza ecb

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana