Tekst objavljen: 18.08.2015 9:41        


Dolar je u ponedeljak ostvario rast u odnosu na korpu glavnih valuta treći dan zaredom nakon što je zabrinutost oko kineske valute splasnula i trgovci su se usmerili na mogućnost povećanja kamatnih stopa u SAD. 

Vesti sa tržišta

Dolarski indeks je zabeležio jednomesečni minimum prošle nedelje nakon što je Centralna banka Kine neočekivano devalvirala juan, i uticala na pad očekivanja da če FED povećati kamate u septembru.

U odnosu na evro, od kojeg se očekuje da ostane slab zbog pritiska ECB sa programom kupovine obveznica, dolar se trgovao na najvišem nivou u prethodnih pet dana i dotakao je 1,1063 dolara pre nego što je blago popustio i trgovao se na 1,1098 dolara, što je još uvek oko 0,1 procenat u porastu.

Dolarski indeks je skočio 0,2 procenta na 96,711 poena, i još uvek je blizu jednomesečnog minimuma od 95,926 poena koji je zabeležen prošle nedelje.

Nakon što su podaci ukazali na pad privredne aktivnosti u Japanu u drugom kvartalu, što je dodatno pritiskalo premijera Šinzo Abea da intenzivira stimulativne mere, dolar je ojačao 0,2 procenta na 124,53 jena.

Za sada je neizvesno da li će Centralna banka Japana najaviti dodatne olakšice u oktobru, tako da su mišljenja podeljena. Ovo stavlja dodatni teret na vladu Japana da pruži fiskalnu podršku.

Podaci iz SAD koji su objavljeni u petak ukazuju na povećavanje kratkih pozicija u japanskom jenu u prethodnoj nedelji na najviši nivo od juna.
Ovi potezi špekulanata ukazuju na mogućnost kupovine, odnosno pojačane tražnje, za jenom u bliskoj budućnosti.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12.30 sati iznosio je 42,6 miliona evra po prosečnom kursu od 119,9815.

NBS je intervenisala kupovinom 40 miliona evra na međubankarskom tržištu kako bi sprečila prevelike dnevne oscilacije kursa.

Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je pao na 119,95/120,25. Tržište se zatvorilo na 119,95/120,25.
Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) je znosio 1,670 miliona dinara na nivou od 3,55 do 7,50.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
međubankarski sistem berza valuta devizno tržište međuvalutna berza američki dolar američka berza juan vesti sa tržišta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana