Tekst objavljen: 20.08.2015 10:25        


Izvor: Reuters Dolar je oslabio u odnosu na većinu glavnih valuta u sredu, dok su investitori na oprezu uoči objavljivanja podataka o inflaciji u SAD i iščekivanja signala o povećanju kamatnih stopa sledeći mesec od strane FED-a.

Vesti sa tržišta

Zbog dešavanja na kineskim berzama prisutna je zabrinutost o stabilnosti druge najveće privrede u svetu pa investitori traže utočište u sigurnom švajcarskom franku, koji je dostigao najviši nivo u odnosu na evro u protekle dve nedelje. Dolar je ojačao skoro 20 procenata u odnosu na korpu valuta u proteklih godinu dana zbog očekivanja da će FED biti prva centralna banka koja će povećati kamate od početka finansijske krize.

Premda su u poslednjih nekoliko meseci splasnula očekivanja o povećanju kamata zbog ekonomskih podataka u SAD i zabrinutosti o globalnom rastu, većina investitora veruju da će FED sprovesti povećanje do kraja godine. Dolar je oslabio 0.1 procenat u odnosu na korpu valuta, na 96.747 poena, dok se evro trgovao 0.1 procenat u porastu na 1.1065 dolara. U odnosu na švajcarski franak, evro je oslabio 0.4 procenta na 1.0740 franka.

U sredu se međubankarsko devizno tržište otvorilo na nivou od 119.85/120.15. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan, uz fluktuacije od 5 para.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12.30 časova iznosio je 10.2 miliona evra po prosečnom kursu od 120.0862. NBS je intervenisala kupovinom 10 mio evra na međubankarskom tržištu kako bi sprečila prevelike dnevne oscilacije kursa. Tokom popodnevnog dela trgovanja nije bilo promena. Tržište se zatvorilo na 119.85/120.15.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) je iznosio 590 miliona dinara na nivou od 3.70 do 7.50.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa tržišta međuvalutna berza berza valuta devizno tržište

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana