Tekst objavljen: 25.08.2015 9:57        


Evro i jen su ojačali na sedmomesečni maksimum u odnosu na dolar u ponedeljak, kada su investitori zbog zabrinutosti oko usporavanja kineske privrede napuštali rizičnije investicije i kupovali niskoprinosne valute koje koriste za finansiranje imovine.

Vesti sa tržišta

Dolarski indeks je u međuvremenu pao na 92.621 poena, što predstavlja najniži nivo u poslednjih sedam meseci, zbog pada očekivanja da će FED povećavati kamatne stope u septembru. Prinosi na desetogodišnje trezorske zapise u SAD pali su ispod dva procenta, što je dodatno umanjilo tražnju za dolarom.

Tokom prepodnevnog trgovanja u Evropi, evro je ojačao na 1.1711 dolara, odnosno na najviši nivo od sredine januara. Na kraju dana se trgovao na 1.1663 dolara, što predstavlja dnevni rast od 2.4 procenta. Dolar je pao na 116.47 jena, što predstavlja sedmomesečni minimum, a na kraju dana se trgovao 3.8 procenata niže na 117.30 jena.

Zabrinutost zbog pada privredne aktivnosti u Kini, kao i zbog globalnog rasta i deflacije, opteretila je tržišta, posebno nakon objavljivanja slabih ekonomskih indikatora u Kini prethodnih nedelja, uključujući i anketu od petka koja ukazuje na veći pad industrijske proizvodnje u Kini.

Australijski dolar je oslabio na šestogodišnji minimum dok mnoga manje likvidna tržišta u razvoju takođe beleže slabljenje domaće valute zbog straha od odliva stranog kapitala.

U ponedeljak se međubankarsko devizno tržište otvorilo na nivou od 120.20/50. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je postepeno oslabio na 120.40/70, uz fluktuacije od 5 para.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12.30 časova iznosio je 58.9 miliona evra po prosečnom kursu od 120.4799. NBS je intervenisala prodajom 10 miliona evra na međubankarskom tržištu kako bi sprečila prevelike dnevne oscilacije kursa. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je nastavio da slabi do nivoa od 120.70/121.00. Tržište se zatvorilo na 120.55/85.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) je iznosio 420 miliona dinara na nivou od 4.50.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa tržišta međuvalutna berza devizno tržište međubankarsko devizno tržište

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana