Tekst objavljen: 26.08.2015 9:41        


Dolar je u utorak ojačao skoro jedan procenat u odnosu na korpu glavnih valuta i oporavio se sa sedmomesečnog minumuma u odnosu na sigurni jen i evro nakon što se povećala tražnja za rizičnijom imovinom zbog smanjenja kamatnih stopa od strane Centralne banke Kine.

Vesti sa tržišta

Centralna banka Kine će smanjiti jednogodišnju referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena na 4.6 procenata, efektivno od 26. avgusta.

Monetarne olakšice su usledile nakon pada berzanskih indeksa u Kini za preko 7 procenata, odnosno na najniži nivo od decembra. Dolar je ojačao 1.6 procenata na 120.23 jena, dok je evro oslabio 1.3 procenat na 1.14785 dolara. Evro je u ponedeljak zabeležio sedmomesečni maksimum od 1.1715 dolara.

Tokom pojačane finansijske nestabilnosti, tražnja za evrom i jenom se povećava pošto investitori napuštaju pozicije koje su podrazumevale veći rizik ali i veći potencijalni prinos. Dolar je bio pod pritiskom u odnosu na većinu glavnih valuta, kao što su jen i evro, zbog zabrinutosti o kineskoj privredi i ogromne rasprodaje na tržištu akcija u celom svetu, zbog čega se dovodi u pitanje povećanje kamatnih stopa od strane FED-a ove godine.

U utorak se međubankarsko devizno tržište otvorilo na nivou od 120.55/85. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je ojačao na 120.40/70, uz fluktuacije od 5 para. Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12.30 časova iznosio je 16.8 miliona evra po prosečnom kursu od 120.5832. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan. Tržište se zatvorilo na 120.40/70.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) je iznosio 420 miliona dinara na nivou od 4.50.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa tržišta dolar ojačao američka berza evropska berza međuvalutna berza devizno tržište međubankarsko devizno tržište

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana