Tekst objavljen: 10.09.2015 10:30        


Jen je u sredu bio u padu, treći dan zaredom, obzirom da je skok na svetskim berzama akcija iscrpeo tražnju za sigurnim sredstvima.

Vesti sa tržišta

Niskoprinosni evro je takođe slabio, pošto je zastalo izlaženje iz evro fondova preko kojih se ulagalo u rizične, ali visokoprinosne valute.

Japanski Nikei je skočio 7,7 odsto, beležeći najveći dnevni skok u proteklih sedam godina, pošto je premijer Japana, Abe, objavio da postoje veće mogućnosti za uvođenje novih fiskalnih olakšica.

To je uticalo na skok evropskih akcija za dva odsto, kao i povećanja cena akcija na Wall Street-u.

Dolar je bio u porastu u odnosu na jen 0,7 procenata, na 120,62 jena, dok je evro bio u padu za 0,5 procenata na 1,1145 dolara, pri čemu je jedinstvena valuta slabila i usled povećanja razlike u kamatnim stopama između dvogodišnjih američkih državnih obveznica sa jedne strane i kompatibilnih nemačkih obveznica sa druge strane.

Evro je prethodnih nedelja imao podršku pošto su investitori izlazili iz rizičnih evro-fondova u kojima se vrši prodaja evra i kupovina visokoprinosnih valuta radi većeg profita.

Od kada je Kina devalvirala svoju valutu početkom avgusta usled čega je došlo do velikog talasanja na svetskim berzama, dolar se ponašao kao plima i oseka prema rizičnim ulaganjima.

Takav model ponašanja je počeo da se odnosi na sigurni jen i u određenoj meri na niskoprinosni evro kada su se rizična sredstva, kao što su akcije i berzanska roba u velikoj meri prodavali.

U sredu se međubankarsko devizno tržište otvorilo na nivou od 120,05/35. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je blago oslabio na 120,10/40, uz fluktuacije od pet para.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12.30 časova iznosio je 16,10 miliona evra po prosečnom kursu od 120,3386.

Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan na 120,10/40. Tržište se zatvorilo na 120,10/40.
Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) je iznosio 520 miliona dinara na nivou od 3,70 do 4,15.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa tržišta valutno tržište evro jen međubankarsko devizno tržište

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana