Tekst objavljen: 30.09.2015 12:51        


Rasprodaja valuta, koje su povezane i zavise od kretanja berzanske robe, kao što su australijski i kanadski dolar, zaustavljena je u utorak, pošto su se akcije giganta u rudarstvu, Glenkora, stabilizovale posle pada za trećinu na početku nedelje.

Vesti sa tržišta

Evro, koji je imao koristi od zatvaranja rizičnih pozicija, počeo je da slabi pošto su podaci o inflaciji u Nemačkoj i Španiji istakli prigušeni inflatorni pritisak u evrozoni. Ova situacija utiče na sve veće šanse da se proširi program kvantitativnih olakšica od strane ECB-a.

Švajcarski franak je bio u porastu za 0.1 procenat u odnosu na dolar, na 0.9721 franaka, dok je za 0.2 procenta bio viši u odnosu na evro, na 1.0925 franaka. Jen je bio stabilniji u odnosu na prethodni dan i trgovao se na 119.90 jena za dolar.

Mnogi investitori očekuju da će FED početi sa povećanjem kamatnih stopa krajem godine, ali najnoviji komentari od strane visokih zvaničnika FED-a ne deluju optimistično. Evro je bio u padu 0.2 procenta u odnosu na dolar i jen obzirom da su potrošačke cene u Španiji zabeležile najbrži pad u poslednjih sedam meseci, u septembru i podaci iz regiona, izuzimajući Nemačku ukazuju da će inflacija biti oko nule.

U sredu će biti objavljeni najnoviji podaci o kretanju inflacije u septembru i očekuje se da inflacija bude 0 procenata, u odnosu na isti period prošle godine, i niža u odnosu na prethodni mesec 0.1 procenat. To je dosta ispod ciljane inflacije ECB-a od 2 procenta.

U utorak se međubankarsko devizno tržište otvorilo na nivou od 119.65/95. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je ojačao na 119.60/90, uz fluktuacije od 5 para. Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12.30 časova iznosio je 28.5 miliona evra po prosečnom kursu od 119.7867.

NBS je intervenisala kupovinom 50 mio evra na međubankarskom tržištu kako bi sprečila prevelike dnevne oscilacije kursa. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je ojačao na 119.50/80. Tržište se zatvorilo na 119.40/70. 

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) je iznosio 4.055 miliona dinara na nivou od 3.10 do 3.40. 

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa tržišta međubankarskom tržištu valutna klauzula međuvalutna berza dinar evro američki dolar juan švajcarac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana