Tekst objavljen: 02.11.2015 11:38        


Japanski jen je ojačao u odnosu na dolar pošto je Centralna banka Japana zadržala monetarnu politiku nepromenjenu, razočaravši špekulante koji su računali na to da će BoJ proširiti svoj ionako već ogroman stimulativni program.

Vesti sa tržišta

Nakon što je ECB prošle nedelje signalizirala da bi mogla uvesti nove olakšice, Kina je dan kasnije smanjila kamatne stope i to je bilo peto smanjenje ove godine.

Početkom nedelje FED je zadržao nepromenjenu monetarnu politiku, ali je nagovestila da bi mogla već u decembru da poveća kamatne stope. Dolar je ojačao na dvoipomesečni maksimum u odnosu na korpu glavnih valuta i bio je na putu da ostvari najbolje performanse od jula.

Pažnja se sada usmerava na podatke o inflaciji u SAD. FED preferira meru inflacije - očekuje se da indeks prikaže rast za 0,2 procenta u septembru, što je najviši rast od aprila.

Pre objave podataka dolar je zabeležio minimum u odnosu na širok spektar valuta i oslabio na čak 120,29 jena nakon odluke FED-a o kamatnim stopama, pre nego što se oporavio malo na 120,715 jena, ali i dalje je za trećinu procenta niže u odnosu na prethodni dan.

Evro je bio 0,3 procenta u porastu u odnosu na prethodni dan na 1,1007 dolara, usled blagog povećanja cena u evrozoni, posebno bazne inflacije.

U petak se međubankarsko devizno tržište otvorilo na nivou od 120,50/80.Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je postepeno ojačao na 120,25/55, uz fluktuacije od pet para.Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12.30 časova iznosio je 31,6 miliona evra po prosečnom kursu od 120,4361.Tokom popodnevnog dela trgovanja nije bilo promena. Tržište se zatvorilo na 120,25/55.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) je iznosio2.370 miliona dinara na nivou od 2,40 do 2,75.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
japanski jen valutna berza međubankarsko devizno tržište vesti sa tržišta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana