Tekst objavljen: 25.01.2016 13:12        


Dolar je učvrstio poziciju u odnosu na korpu valuta u petak, s obzirom na to da je rast očekivanja u pogledu uvođenja monetarnih olakšica od strane centralnih banaka u Evropi i Japanu pogodio jen i evro, s jedne strane, dok je izazvao jak oporavak na globalnom tržištu nafte i akcija, s druge strane. 

Vesti sa tržišta

Valute koje zavise od kretanja cena nafte, kao što su norveška kruna i kanadski dolar, bile su na dobitku za oko 1,0 procenat, dok je funta bila u padu 10 procenata proteklog meseca, oporavivši se 1,3 procenta u odnosu na evro, i 0,7 procenata u odnosu na dolar.

Dolarski indeks, koji prati kretanje dolara u odnosu na korpu šest glavnih rivala, porastao je oko 0,3 procenta, na 99,356 poena.

Dolar je ponovo ojačao na nivo iznad 118,00 jena, na jednonedeljni maksimum, kao reakcija na komentare zvaničnika o jenu i očekivanja da bi Centralna banka Japana mogla da odluči na sastanku sledeće nedelje da upumpa još novca u privredu.

Pošto je šef Evropske centralne banke (ECB), Mario Dragi izjavio da bi u martu trebalo ponovo razmotriti monetarnu politiku - što se čini kao obećanje o novim olakšicama - izvor blizak Centralnoj banci Japana smatra da bi potresi na tržištima mogli dovesti do razmatranja uvodjenja novih mera.

Evro je bio u padu za pola procenta, na 1,0818 dolara, što je i dalje znatno iznad dvonedeljnog minimuma od 1,0776 dolara, koji je zabeležen usled Dragijevih komentara u četvrtak.

U petak se međubankarsko devizno tržište otvorilo na nivou od 122,55/85. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan, uz fluktuacije od pet baznih poena.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 4,1 miliona evra po prosečnom kursu od 122,7534. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je oslabio na nivo od 122,65/95. Tržište se zatvorilo na 122,75/123,05.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) iznosio je 3.200 miliona dinara na nivou od 2,55 do 2,60.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
međubankarsko tržište dolar vesti sa tržišta dolarski indeks

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana