Tekst objavljen: 22.02.2017 12:55        


Dolar je ojačao u odnosu na većinu valuta u utorak nakon što su dvojica zvaničnika američkih Federalnih rezervi (Fed) najavili potencijalno povećanje kamatnih stopa sledećeg meseca. Pomeranje dolara za preko pola procenta naviše dovelo je do najvećeg pada evra u poslednja dva meseca, a zabrinutost u pogledu predstojećih izbora u Francuskoj i Holandiji takođe vrši pritisak na evro.

Vesti sa tržišta

Signali da administracija američkog predsednika Donalda Trampa nije zadovoljna zbog jakog dolara velikim delom su zaslužni za taj pad, uporedo sa zabrinutošću da ponekad haotični prvi mesec od stupanja na vlast nije pogodan za sprovodenje poreskih reformi i nove potrošnje.

Suprotno tome, dobri ekonomski podaci i povećanje inflacije u SAD su uticali na kreatore monetarne politike Feda, uključujući i Dženet Jelen, da obećaju vrlo skoro povećanje kamatnih stopa.

Evro je zabeležio sestodnevni minimum od 1,0532 dolara na prepodnevnom trgovanju u Evropi, što je za 0,75 procenata niže u odnosu na prethodni dan.

Domaće međubankarsko devizno tržište otvorilo se u utorak na nivou od 123,70/124,00. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 8,5 miliona evra po prosečnom kursu od 123,8206. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je oslabio na 123,75/124,05. Tržište se zatvorilo na 123,75/124,05.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) iznosio je 8.220 miliona dinara na nivou od 2,90 do 3,00.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa tržišta međubankarskom tržištu valutna berza međubankarsko devizno tržište

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana