EUR 117,58 USD 103,44 CHF 110,44

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 09.07.20. :: 117.5801 rsd

Tekst objavljen: 24.06.2018 17:29        


Čak 53,7 odsto žena u Srbiji je radno nekativno - nemaju posao, ali ga ni ne traže, pokazuju podaci istraživanja koje je sprovela Parlamentarna budžetska kancelarija u saradnji sa Republičkim zavodom za statistiku.

Više od polovine žena u Srbiji ne radi niti traži posao

Taj podatak baca u senku dobre vesti da je u 2017. zaposleno 127 hiljada žena više u odnosu na 2014, a ništa manje obećavajuć nije ni podatak da se za te tri godine nije značajno smanjio jaz između žena i muškaraca u pogledu stepena zaposlenosti.

Pre tri godine stopa nezaposlenosti muškaraca je bila 18,3, a kod žena 20,3 odsto. U 2017. godini smanjena je nezaposlenost i jednih i drugih, s tim što se razlika u zaposlenosti polova nije umanjila: nezaposlenih muškaraca je 12,8, a žena 14,3 odsto.

Više od polovine žena starijih od 15 godina niti radi niti traži posao. Ono što privlači pažnju, ako pogledamo grafikon jeste da je taj procenat značajno viši nego kod muškaraca, kod kojih je to slučaj u 38 odsto slučajeva.

Postoji nekoliko razloga za visoku stopu neaktivnosti žena, a ona je jednim delom posledica razlika u starosnoj stukturi - oko 25 odsto žena je starije od 65 godina, dok je kod muškaraca to slučaj u 20 odsto.

Najveći razlog za neaktivnost je svakako broj penzionisanih ljudi, oko polovine neaktivnih na tržištu rada.

Ostali važni razlozi su školovanje, obuke, bolest, nesposobnost za rad. Takođe, uočava se da žene u većoj meri od muškaraca ne učestvuju na tržištu rada zbog brige o deci ili bolesnim licima ili zbog drugih ličnih i porodičnih razloga - oko 11 odsto žena i samo dva odsto muškaraca.

Ako pogledamo položaj žena na tržištu rada u starosnim grupama, u najboljoj poziciji su žene starosti između 35 i 55 godina, stopa nezaposlenosti kod njih je najniža.

Žene starije od 55 godina su pretežno neaktivne na tržištu rada, dok je kod starosne grupe od 15 do 24 godine stopa nezaposlenosti i dalje visoka, 36,3 odsto, ali svakako manja nego u 2014. kada je iznosila 50 odsto.

Nivo obrazovanja značajan je za položaj žena na tržištu rada. Sa povećanjem nivoa obrazovanja žene su aktivnije na tržištu rada i raste broj zaposlenih žena.

Najviše su zaposlene visokoobrazovane žene. Takođe, sa većim stepenom obrazovanja smanjuje se jaz koji postoji između žena i muškaraca u stopi zaposlenosti, gde je razlika gotovo zanemarljiva.

2 komentara

  1. User image
    Ljubiša 21.06.2018 9:51

    A gde da traže posao? U lokalnom odboru SNS?

  2. User image
    Aleksa 21.06.2018 11:42

    To samo govori da su jos uvek ljudi u ovoj drzavi normalni da zene imaju majcinski instikt da su domacice stub kuce i porodice da nemaju zelju da budu muskarci nego da su zenstvene i imaju pravog balkanca muskarca pored sebe koji ih stiti i brine o njoj i deci pa nemora zena da radi i ostavlja decu i kucu bez nadzora pa da posle kao na iskvarenom zapadu neke sluzbe brinu o tome da rasture porodicu i uruse prave vrednosti da kao bolesnici zene idu obucene kao muskarci a muskarci budu femenizirani. To se moze videti kod malog broja bolesnih ili onih koji su povodljivi sa niskim stepenom inteligencije imamo primere i u vrhu vlasti uostalom zato i jesu tamo misleci da ce velika vecina to prihvatiti ali im je procena pogresna postigli su kontra efekat a to je zato sto bolesni umovi drugacije posmatraju stvari i nemogu da vide kao oni koji su normalni bez obzira koliko je tesko izdrzati torturu vlasti i njihovih zapadnih prijatelja dobili su jos jace i sposobnije muskarce i zene a ne nakaze za koje je i fizicki tesko ustanoviti sta su. Porodica cast postenje patriotizam i ljubav prema stvarnim vrednostima koje su prirodne i normalne daju snagu da se odupremo losem uticaju nekih bolesnih i nemoralnih vrednosti. Stratezi koji su osmislili ove izopacenosti nisu mogli da dokuce sta je u stvari priroda i zelja za opstankom pa su nam razorili drzavu industriju oplacksli i unistili sve sto su mogli pomocu nemoralnih spodoba takozvanih politicara koje su doveli da im sluze ali nemaju mogucnost da shvate sustinu ovog normalnog naroda jer bi morali da budu i sami normalni a to nisu samo su to uspeli da postignu na politicarima i od njih napravili ono sto su hteli na celom narodu jer su politicari i bili podobni da prihvate iskrivljene vrednosti ali to se na domacinu pravom balkancu neprima.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
posao zaposlenje žene

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana

Prosečna ocena: 4.18

ostavite komentar