Tekst objavljen: 11.01.2020 15:00        


Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2020. godini, koji su koncipirani tako da na optimalan način podržavaju nedovoljno razvijene oblasti poljoporivredne proizvodnje, kao i područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi i to unapređenjem konkurentnosti poljoprivrednih gazdinstava

Vlada odlučila o podsticajima za poljoprivredu

Zbog uticaja na ostale sektore, poljoprivrada je od izuzetnog značaja za razvoj privrede, s obzirom na to da direktno ili indirektno zapošljava oko petinu zaposlenog stanovništva u Srbiji, navedeno je u saopštenju sa današnje sednice Vlade.

Uredbom je propisano da će se sredstva raspoređivati za programske aktivnosti ili projekte - direktna plaćanja, mere ruralnog razvoja, kreditnu podršku u poljoprivredi i posebne i IPARD podsticaje.

Direktna plaćanja, koja će biti raspodeljena u odgovarajućim ukupnim iznosima, odnosiće se na premije, podsticaje za proizvodnju i regrese.

Merama ruralnog razvoja predviđena je podrška programima koji se odnose na unapređenje konkurentnosti, očuvanje i unapređenje životne sredine i prirodnih resursa, diversifikaciju dohotka i pobolšanje kvaliteta života u ruralnim područjima, kao i priprema i sprovodjenje lokalnih strategija ruralnog razvoja. jPodsticajem kroz kreditnu podršku, omogućiće se poljoprivrednim proizvodjačima da dođu do finansijskih sredstava iz bankarskih izvora pod povoljnijim uslovima od tržišnih.

Za sprovođenje ove uredbe obezbeđena su sredsta u ukupnom iznosu od 36.701.800.000 dinara. Vlada je danas usvojila i Odluku o obrazovanju Radne grupe za unapredjenje pozicije Srbije na listama konkurentnosti u oblasti razvoja elektronske uprave, a čiji će zadatak biti da priprema predloge za pojednostavljenje postupaka za usluge elektronske uprave i priprema funkcionalnih specifikacija za elektronsko vođenje postupaka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ocenjeno je, naime, da je neophodno kontinuirano usaglašavanje sa visokim svetskim i evropskim standardima koji podrazumevaju unapredjenje kvaliteta usluga koje se pružaju gradjanim i privredi, efikasnija javna uprava, kao i poboljšanje konkurentnosti Srbije u međunarodnim okvirima.

Vlada je danas dala saglasnost na kandiaturu Saveza Srbije za bodi bilding, fitnes, bodi fitnes i aerobik za organizovanje Svetskog prvenstva u fitnesu za mladje kategorije, u Čačku 2020. godine.

Na sednici je usvojena Odluka da zgrada Sokolskog doma u Čačku dobije status spomenika kulture.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poljoprivreda Vlada Srbije subvencije državne subvencije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana