Tekst objavljen: 14.01.2022 15:25        


Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o izmeni Zakona o platama državnih službenika i nameštenika kao i više uredba sumerenih ka podršci privredi i otvaranju radnih mesta

Vlada usvojila nove uredbe za podršku privredi i zapošljavanju


Predloženim rešenjima u vezi plata državnih službenika i nameštenika se unapredjuje položaj zaposlenih za čije poslove se zahteva srednje stručno obrazovanja, saopšteno je posle sednice vlade.

Time se stvaraju uslovi da se vrednovanje pratećih pomoćno-tehničkih poslova u državnim organima u što većoj meri upodobi vrednostima uporedivih poslova koji obavljaju državni službenici u istom stepenu stručne spreme.

S obzirom da je osnovica za obračun plata zaposlenih nameštenika u državnim organima rasla sporije od rasta minimalne zarade, osnovne plate nameštenika, čija su radna mesta razvrstana od četvrte do šeste platne grupe, ostale su ispod minimalne zarade, navodi se u saopštenju.

U pitanju su prateći pomoćno-tehnički poslovi kao što su: pravosudna straža, daktilografi, dostavljači, kuriri, zaposleni na prijemu i ekspediciji pošte i drugi slični poslovi.

Imajući u vidu da je jedan od osnovnih ciljeva vlade sistemska podrška sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnicima, početnicima u poslovanju kao i ženama preduzetnicama i mladima, vlada Srbije usvojila je set uredbi na ime podrške.

Programima tih uredbi obezbedjeno je 2.500.000.000 dinara podrške, navodi se u saopštenju.


Usvojena je Uredba o utvrđivanju Programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2022, kako bi se podstakle investicije privrednih subjekata u širenje proizvodnje i jačanje konkurentnosti, a sa ciljem otvaranja novih radnih mesta.

Sredstva utvrđena Programom bespovratno se dodeljuju preduzetnicima, mikro, malim i srednjim privrednim subjektima i zadrugama.

Doneta je Uredba o utvrđivanju Programa podsticaja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju u 2022.

Sredstva Programa opredeljena su za finansijsku podršku novoosnovanim preduzetnicima, mikro i malim privrednim društvima koji su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije dve godine u odnosu na godinu podnošenja zahteva.

Članovi vlade usvojili su Uredbu o utvrđivanju Programa podsticaja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene preduzetnice i mlade u 2022.

Zbog interesovanja privrednika, Programom za 2022. je predviđeno da se starosna granica za mogućnost konkurisanja pomera sa 30 na 35 godina.

Usvojena je Uredbu o utvrđivanju Programa standardizovanog seta usluga za mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnike u 2022. koji se realizuje preko akreditovanih regionalnih razvojnih agencija.

Usvojena je i Uredba o utvrđivanju Programa podrške razvoju poslovne infrastrukture za 2022. godinu.

Očekivani efekat podrške razvoju poslovne infrastrukture u Srbiji je otvaranje oko 1.000 novih radnih mesta, navodi se u saopštenju.

Usvojena je Uredba o utvrđivanju Programa podrške radu regionalnih inovacionih starap i smart siti centara za 2022, kojom je u ove namene obezbeđeno 55 miliona dinara.

Usvojena je i Uredba o utvrđivanju Programa podrške podizanju inovacionih kapaciteta jedinica lokalne samouprave na teritoriji Srbije za 2022. godinu.

Ciljevi Programa su sistemsko unapređenje inovacionih kapaciteta gradova i opština kroz sveobuhvatni pristup digitalnoj transformaciji javnih usluga, privrede i društva.

To treba da omogući održivu, efikasniju upotrebu resursa, odgovoran odnos prema životnoj sredini i povećanje kvaliteta života građana u oblastima bezbednosti, mobilnosti i transporta, javnih i komunalnih usluga i digitalizacije u javnom sektoru.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Vlada Srbije podrška privredi zapošljavanje nova uredba razvoj preduzetništva podsticanje preduzetništva

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana