Tekst objavljen: 10.09.2021 12:00        


Možete li zamisliti radnu sedmicu koja traje četiri dana, a vaša plata ostane ista?

Vlasnik firme uveo četvorodnevnu radnu nedelju, a plate ostale iste


Iako se mnogima to sada čini nezamislivo, sretnu vest o skraćenoj radnoj sedmici juče su primili radnici kompanije Webpower Adria, specijalizovane za e-mail marketing i marketing automatizacije.

Kompanija Webpower Adria u vlasništvu je mladog Holanđanina Jana de Jonga, koji se pre 15 godina preselio u Hrvatsku i pokrenuo svoj posao.

Jan de Jong je medije prošle godine punio inicijativom o uvođenju digitalnih viza za nomade, a zahvaljujući upravo njemu Hrvatska je prepoznala tu veliku priliku i postala jedna od prvih deset zemalja na svetu koja je zakonski regulisala boravak digitalnih nomada.

S početkom ove godine na snagu je stupio novi Zakon o strancima, prema kojem se digitalnim nomadima može odobriti privremeni boravak u trajanju do godinu dana.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Promene u pandemiji

Ovaj put povod za razgovor s njim bila je upravo odluka o skraćenoj radnoj nedelji.

"Današnji način rada drastično se promijenio otkad smo prvi put doživeli globalnu pandemiju. Preko noći naši su se domovi pretvorili u kancelarije, a kompanije su promenile način merenja rezultata. Više nismo merili vreme koje su ljudi proveli u ofisu, već smo bili više usredsređeni na ono što je zaista važno - rezultate. Rad od kuće ima mnoge prednosti, ali nije sve savršeno. Radno vreme je ovih dana sve zamućenije, a posebno kad smo tek počeli rad od kuće, setite se samo koliko ste puta kasno uvečer dobili imejl od kolege", objašnjava Jan de Jong.

Ističe kako je Island proteklih godina sproveo nekoliko eksperimenata testirajući skraćenu radnu nedelju. Rezultati su pokazali da upravo rad od četiri dana u sedmici smanjuje stres, ali i povećava produktivnost. U Holandiji je takođe uobičajeno da se radi manje od pet dana, što su radnici odlično prihvatili.

"Firma Webpower Adria osnovana je 2016. i trenutno zapošljava devet radnika a prosečna dob zaposlenih je 28 godina. Bili smo prva lokalno prisutna kompanija u Hrvatskoj koja je nudila marketing putem elektronske pošte i usluge automatizacije marketinga. U skladu s našim jedinstvenim pristupom načinu vođenja i razvoja poslovanja, želeli smo da budemo među prvim kompanijama u zemlji koje su uvele četvorodnevnu radnu sedmicu. Čvrsto verujem da ako brinete za svoje radnike, onda će se i oni brinuti za vaše klijente", naglašava on.

Radnici oduševljeni

Zanimalo nas je kako su zaposleni reagovali kada im saopšteno da više neće raditi pet dana u nedelji, nego četiri.

"Bili su oduševljeni i uzbuđeni kada smo im rekli da ćemo od septembra uvesti četvorodnevnu radnu nedelju. Njihove reakcije bile su neopisive. Svi imaju velik osmeh na licu, a bilo je čak i suza radosnica“, iskreno će Jan.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Webpower Adria Jan de Jong kraća radna nedelja četiri radna dana Hrvatska bivša jugoslavija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana