Tekst objavljen: 21.05.2016 14:32        


Britanski telekomunikacioni div Vodafon uleteo je prošle godine u neto gubitak, pogođen visokim porezom u Luksemburgu, troškovima restrukturiranja i nepovoljnim valutnim kretanjima.

Vodafon uleteo u neto gubitak od 5,10 milijardi evra

Gubitak posle oporezivanja iznosio je 4,02 milijarde funti (5,10 milijardi eura) u fiskalnoj godini završenoj na kraju marta 2016, nasuprot neto profitu od 5,76 milijardi funti (7,36 milijardi evra) ostvarenom u prethodnoj poslovnoj godini, navodi se izveštaju o poslovanju Vodafona, prenosi agencija Frans pres.

Iz kompanije su naveli da su po osnovu poreza, proisteklog iz revalorizacije investicije u Luksembrugu, imali ogroman rashod od 3,2 milijarde funti (4,1 milijardi evra).

Ipak, dobiti pre kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) porasla je u posmatranoj fiskalnoj godini za 2,7 odsto, na 11,6 milijardi funti (14,8 milijardi evra).

Prihodi su pali za 3,0 procenta na 40,97 milijardi funti (52,4 milijarde evra) prošle godine, ali su iz osnovne delatnosti (organski rast) povećani za 2,3 odsto.

"Ovo je bila godina u kojoj je grupa imala snažnu realizaciju, povratak na organski rast i rast EBITDA prvi put od 2008. godine", naveo je generalni direktor Vitorio Kolao u izveštaju o poslovanju.

Rastu je doprinelo dobro poslovanje na tržištima u usponu u Africi, na Bliskom istoku i u Azijsko-pacifičkom regionu (AMAP), kao i mere restrukture, ističu u Vodafonu, a prenosi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vodafon kompanija tržište

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana