Tekst objavljen: 09.11.2015 12:56        


Vojnim penzionerima priznato je pravo na vanredno povećanje penzija od 11,06 odsto i ukupan dug od 1. januara 2008. biće im isplaćen odjednom, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Vojnim penzionerima povećane penzije za 11,06 odsto

On je, predstavljajući rešenje problema vanrednog usklađivanja vojnih penzija u Domu vojske naglasio da će novembarske penzije, koje se isplaćuju u decembru, vojnim penzionerima biti uvećane za koliko je ustavni sud odredio, a od 1. januara dobijaju i nadoknadu u novcu za razliku koja im nije isplaćena ovih godina.

Vulin je precizirao da je prosečan dug države prema jednom vojnom penzioneru oko 305.000 dinara i naglasio da će celokupnu sumu država vojnim penzionerima isplatiti jednokratno, od 1. januara.

"Vi niste sumnjali u državu, život ste proveli boreći se za nju, verujući u nju, sprovodeći njene zakone, država mora da bude takva prema vama. Ovo je dobra prilika da vam pokažemo da država postoji i da drži reč. Ovo je i naš način da se kaže da nam je stalo i koliko poštujemo sve vas i ustavni poredak zemlje", rekao je Vulin.

Dodao je da će na 57.240 adresa vojnih penzionera, korisnicima vojnih penzija i njihovim naslednicima, PIO fond poslati predlog da dođu u prvu filijalu PIO fonda i da se dogovore.

"Potrebno je odustati od sudskih sporova prema državi i da se potpiše sporazum po kome se novac od 1. januara isplaćuje u jednoj jedinoj rati. Neće biti produženja, više rata, država je smogla snage da isplati sve u jednoj rati. Vanredno usklađivanje ide prema svima. Ovo je i naš način da se kaže da nam je stalo", rekao je ministar rada.

Vulin je naglasio da to nije postignuto jer je država uzela kredit, ili prodala nešto, niti je to urađeno tako da bi se kupovali izbori, "da se zaduže naša deca i unuci".

"Ovo je novac iz realnih izvora, ovo smo uštedeli i zaradili i možemo da vam isplatimo ono što vam pripada. Danas je dan kada se može reći -Dobro je verovati u zemlju, poštovati je i voleti", rekao je Vulin.

Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je da ova vlada i ministarstvo odbrane tretira vojne penzionere kao vojnike."Jednom vojnik-uvek vojnik", rekao je Gašić i dodao da vlada pokazuje da je uvek sa svojim narodom i uz narod.

"Za protkele tri godine, nismo vam obećhali ništa, a da vam nismo ispunili. Dodatak na penziju dobija svaki oficir, maksimalno se trudimo da rešimo stambeno pitanje, od 2012. podelili smo 2.205 stanova pripadnicima vojske, a samo 2015. podelili smo 965 stanova", rekao je ministar odbrane.

"Mi ovaj problem nismo gurnuli pod tepih. Nije mala ova cifra. To je 24 milijarde, nismo uzeli kredite. Ali, više se ne putuje, kao što se putovalo sa delegacijom od 30 ljudi i 30 novinara. Sada se štedi, niko ne može u Ministarstvu odbrane da jede van tog ministarstva, već ovde, u Domu vojske", rekao je Gašić.

Dodao je da se štednjom došlo do toga da se mogu isplatiti obaveze koje su obećali, kako je rekao, neodgovorni političari pred izbore 2008. godine.

"Želim vam da živite srecnho sa porodicama i da ubuduće nemamo problema kada je usklađivanje vaših penzija u pitanju i da budete zadovoljni jer je država izašla u susret da se reši veliki problem", rekao je Gašić na skupu koji je organizovalo Udruženje vojnih penzionera Srbije.

Direktorka republičkog PIO fonda Dragana Kalinović apelovala je na vojne penzionere da se što više jave fondu, s obzirom na to da je jednokratna pomoć u pitanju i naglasila da će procedura biti brza, budući da he šalteri za njih biti odvojeni."U narednih 10-ak dana, na 57.240 korisnika penzija i naslednika kreću obaveštenja iz fonda, u kome će biti priloženi zahtevi, koji se mogu popuniti kući i predati u nadležnoj filijali, odvojeni će biti šalteri za vojne peznioneri, sve će se završavati u rekordnom roku", rekla je Kalinović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vojni penzioneri vojne penzije male penzije povećanje penzija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana