Tekst objavljen: 12.12.2021 9:00        


Novi partneri VW su grupa za tehnologiju materijala Umicore, specijalizovana kompanija za baterije 24M Technologies i firma za čistu tehnologiju Vulcan Energy Resources

Volkswagen gradi šest giga fabrika po celoj evropi


Folksvagen je saopštio da sprovodi i svoj tehnološki plan za interni razvoj i proizvodnju baterijskih ćelija, koji predviđa gradnju šest giga fabrika u Evropi do 2030. godine.

VW s Umicoreom planira da osnuje zajedničku kompaniju koja bi snabevala njegove evropske fabrike ćelija katodnim materijalima i pomogla automobilskom gigantu da uspostavi evropski lanac snabdevanja baterijama.

Njen godišnji proizvodni kapacitet trebalo bi postupno da se povećava s početnih 20 gigavatsata (GWh), namienjenih Folksvagenovoj gigafabrici u Zalcgiteru u Nemačkoj.

Do kraja decenije trebalo bi dostići i do 160 GWh, što bi odgovaralo godišnjem proizvodnom kapacitetu za napajanje oko 2,2 miliona električnih vozila.

Folksvagen će uložiti novac i u startap za baterije sa sedištem u Kembridžu 24M, firmu-ćerku Massachusetts Institute of Technologyja (MIT), kako bi razvio najsavremeniju tehnologiju proizvodnje za svoje fabrike ćelija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Nova podružnica VW će razvijati i poboljšavati tehnologiju za primenu u automobilskoj industriji koja će se bazirati na tehnologiji 24M.

Folksvagen je takođe potpisao sporazum s kompanijom Vulcan Energy Resources o snabdevanju ugljenoneutralnim litijumom iz doline Gornje Rajne u Njemačkoj. Obavezujući ugovor se odnosi na period od pet godina, počevši od 2026. godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
giga fabrike nove fabrike Volkswagen volkswagen fabrika automobilizam evropa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana