Tekst objavljen: 15.06.2015 16:00        


Vrednost akcija na kineskoj berzi skočila je iznad 10 biliona dolara prvi put, pokazali su podaci koje je prikupila agencija "Blumberg". Vrednost kompanija čijim se akcijama trguje na kineskoj berzi procenjena je na 10,05 biliona dolara, čak 6,7 biliona više nego pre godinu dana, navodi "Blumberg".

Vrednost kineske berze prvi put iznad 10 biliona dolara

Rast vrednosti deonica nadmašio je ukupnu vrednost japanske berze od pet biliona dolara. Najvrednija svetska berza je američka, "teška" gotovo 25 biliona dolara.

Nijedna berza u svetu nije zabeležila ni približan rast u dolarima u jednogodišnjem periodu, iako je privredni rast Kine najslabiji od 1990.

"Ovo je odraz spremnosti javnosti na rizike u vreme slabljenja privrednog rasta", rekao je strateg firme Bokom internešnel holdings u Hongkongu Hao Hong.

Van Kine, investitori ne pokazuju isti entuzijazam kada se radi o kineskim deonicama. Sa kineske berze je u sedam dana zaključno sa 10. junom povučeno 6,8 milijardi dolara neto, navodi britanska banka "Barkliz", što je najveći nedeljni odliv u istoriji, kako u dolarima, tako i po obimu deonica, a čak 5,1 milijarda dolara odnosi na jedan investicioni fond, navodi konsultantska kuća EPFR.

"Banka Amerike Meril Linč", dodajući da se najveći deo odliva sredstava povezuje sa očekivanjem da će američka centralna banka u septembru podići kamatne stope.

Indeks Šangaj kompozit je prošle nedelje porastao 2,9 odsto na najviši nivo od januara 2008, a u proteklih godinu dana indeks je napredovao čak 152 odsto. Investitori su pri kupovini akcija na šangajskoj berzi ograničeni kvotama.

Rast indeksa podstaknut je očekivanjima da će vlada u Pekingu preduzeti dodatne mere da bi stimulisala privredni rast. Banka HSBC predviđa da će nivo obaveznih rezervi za banke biti snižen u narednim nedeljama.
Iako najnoviji podaci ukazuju na stabilizaciju kineske ekonomije, indikatori od maloprodaje do industrijske proizvodnje i dalje napreduju veoma sporim tempom. Izvoz je u maju smanjen, a uvoz je potonuo sedmi uzastopni mesec.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rast berze vrednost kineske berze kineska berza promet na berzi kina američka berza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana