Tekst objavljen: 14.10.2017 11:31        


Sneg koji je ovih dana iznenadio vozače zlatiborskog, raškog i moravičkog okruga, pokazao je da za zimsku pripremu automobila nikada nije rano.

Vreme je da spremite automobil za zimu

Iako je do obavezne upotrebe zimskih guma ostalo još tri nedelje, ispred vulkanizerskih radnji i elektroservisa već se stvaraju redovi, a sezonsko opremanje i kontrola vozila vizače različito košta. Vlasnici bolje pripremljenih automobila odvoje tek oko 4.000, dok za one koji moraju ili žele da svom ljubmcu priušte kvalitetne gume, nov akumulator i prateću opremu ta cifra ide i do 700 evra.

Pneumatici su, svakako, prvi izdatak. "Na tržištu trenutno postoji preko 50 različitih modela guma, a naši vozači se najčešće odlučuju za "Savu", "Vinteru" i u poslednje vreme za rusku marku "Kama". Najpovoljnije su 13ice od 3.500 dinara po gumi, koje pazare vlasnici starog juga ili golfa, a najpopularnije 16ice po ceni od oko 6.000 dinara. Naravno, ima i skupljih", kaže Vladan Vitorović iz servisa MD Wagen.

U to treba uvrstiti i trošak zamene guma kod vulkanizera.

- Sa demontažom i balansiranjem guma 155/70 R13 košta 4.000- 4.200 dinara zavisno od proizvođača. Kad se radi o gumi 205/55 R16, koja jako dobro ide, tu su cene od 4.900 do 6.400 dinara. Vozači koji na lageru imaju prošlogodišnje pneumatike za zamenu sva četiri, sa demontažom i balansiranjem, treba da izdvoje 1.200 dinara za 13ice ili 1.450 za 16ice – dodaje Vitorović.

Čuvanje gumaOni koji nemaju privatnu garažu, svoje letnje gume mogu da ostave na skladištenje. "Hoteli za gume" već su uveliko razvijena usluga, koja košta od 100 do 300 dinara po gumi mesečno, zavisno od vulkanizerske radnje. Da od 1.novembra do 1. aprila, koliko je propisana upotreba zimskih guma, letnje pneumatike drže na sigurnom vlasnici plaćaju od 2.000 do 6.000 dinara.

Baš kao zimske gume, ni akumulatori se ne menjaju pred svaku sezonu, te se taj trošak obično razvuče na dve, tri godine. Oni koji to ipak moraju da učine, izdvojiće od 35 do 270 evra za nove modele, dok je za one čiji su akumulatori još u garantnom roku preporučljiva provera.

-Kako se zima bliži, vozači bi trebalo da što pre posetite elektroservis i prekontrolišu akumulator, da ih ne bi izadao na prvim mrazevima. Takođe je poželjno izvršiti proveru atifriza čiji bi nivo trebalo da bude do -25 stepeni u sistemu za hlađenje. Prvi mraz od minus jedan ili dva prevari vozače i često se dešava da, usled nedovoljne jačine antirfriza, voda u hladnjacima zaledi, te ošteti hladnjak ili blok motora.

Vlasnici dizel automobila ovom spisku treba da dodaju i proveru grejača koji potpomažu paljenje. Obično se tada promeni filter za dizel gorivo, da prljavština i mraz ne bi uticali na prohodnost puteva goriva – dodaje on.

Oni koji nemaju lance tome će morati da pridodaju trošak od 1.300 do 7.000 dinara, zavisno od debljine i toga da li kupuju novu ili polovnu opremu.Sitni troškovi su tečnost za stakla, koja bi valjalo da bude iste jačine kao i antifriz, dakle nekih -20, -25 stepeni.

Zbog obilnijih padavina istrošene metlice brisača mesto moraju ustupiti novim. Tu su i strugači leda, četke za čišćenje stakla i jelenska kožica, koje samo mali broj vozača već ne poseduje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
cena automobila automobili novi akumulatori novi pleumatici priprema za zimu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana