Tekst objavljen: 12.05.2014 16:30        


Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na sastanku sa predstavnicima 29 banaka u Palati Srbija da bez snažne podrške bankarskog sektora srpskoj privredi nema ni zdrave ekonomije i dodao da ne postoji ništa važnije od razmene ideja.

Vučić: Cilj je i da banke zarade i da privreda ojača (Medija centar Beograd)

On je objasnio da je cilj da se vidi kako i na koji način država može da pomogne bankarskom sektoru, a da banke srpsku privredu, posebno privatni sektor, doživljavaju kao uslov svog napretka i stvaranja profita.

Predsednik Izvršnog odbora Erste banke Slavko Carić rekao je novinarima da bankarski sektror ima dovoljno likvidnosti da "upumpa" novac u privredu i da je ostalo samo da se dogovore detalji. - Inicijalni predlog je da godišnja kamate na subvencionisane kredite u dinarima budu pet odsto - kazao je Carić. On je dodao da je njegov predlog da se odobravaju i subvencionisani krediti u evrima, na koje bi kamata bila tri odsto.
Predsednik Upravnog odbora Sosijete ženeral banke Goran Pitić rekao je da je subvencionisanje kredita privredi pozitivna mera Vlade Srbije, ali da ne sme da bude jedina.
Premijer je podsetio da će banke od države dobiti 60 miliona evra kako bi plasirale 1,2 milijarde evra subvencionisanih kredita za privredu.

On je naglasio da bi voleo da samo deset odsto od tog novca ode u refinansiranje već postojećih kredita.

- Znam koliki će pritisak biti na banke, ali za nas su najbitnija mikro, mala i srednja preduzeća, kako bismo podstakli ovo malo zdravog sektora privrede - rekao je Vučić i podsetio da je samo prošle godine država ubacila u privredu 330 miliona evra kroz subvencionisane kredite.

Izrazivši nadu da će banke sprečiti da povezane firme "pokupe taj novac", kao što se dešavalo ranije, Vučić je najavio razgovor predstavnika vlade i Narodne banke Srbije o tome šta još centralna banka može da uradi, ali i o referentnoj kamatnoj stopi koja je vezana za fiskalnu konsolidaciju.

Danas je najlakše govoriti samo o onome što je loše i što ne valja, primetio je Vučić i ukazao da je, s druge strane, važno i dobro da se razgovara i vidi šta je moguće učiniti zajedničkim naporima.

On je podvukao da je cilj da se bankama obezbedi veći profit a da istovremeno privreda od toga ima korist i da ojača.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Aleksandar Vučić Vlada Srbije premijer banke bankarski sektor bankarsko tržište

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana