Tekst objavljen: 02.04.2016 13:00        


Posrnula nemačka automobilska kompanija Volkswagen (VW) bi mogla odustati od isplate dividende akcionarima za 2015. godinu, u svetlu skandala sa manipulacijama vrednostima izduvnih gasova, javljaju nemački mediji. 

VW ukida isplatu dividendi, opoziva 5.200 modela

Iako konačna odluka još uvek nije doneta, nema naznaka da će akcionari dobiti ni jedan jedini cent, prenose nemački mediji pozivajući se neimenovani izvor iz nadzornog odbora VW-a.

Iz Volkswagen-a su odbili da komentarišu medijske spekulacije, prenosi agencija Frans pres.
"Objavićemo detalje o našem poslovanju na godišnjoj konferenciji za novinare 28. aprila", izjavio je jedan od portparola VW-a.

U prošlosti, VW je bio izuzetno velikodušan prema akcionarima, pa je tako prošle godine vlasnicima preferencijalnih akcija isplatio 4,86 evra, a vlasnicima običnih akcija 4,80 evra.

VW je saopštio juče da će sa američkog tržišta povući 5.200 električnih vozila marke "golf", zbog problema sa baterijom koji može dovesti do prestanka rada motora.

Američka filijala VW-a, Volkswagen Grup ov Amerika, najavila je opoziv modela "golf" proizvedenih u 2015. i 2016. godini, a razlog za povlačenje je što dijagnostički sistem, koji je izuzetno osetljiv na bateriju visokog napona, može greškom registrovati kratak električni spoj kao znak da je baterija ispražnjena. To može uzrokovati prestanak rada električnog motora, što povećava rizik od nesrećnog slučaja.

Nemačka kompanija je trenutno uzdrmana skandalom koji je zadobio globalne razmere, nakon što je u septembru prošle godine obelodanila da je u 11 miliona svojih automobila instalirala softver za manipulaciju vrednostima izduvnih gasova, navodi AFP.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
problem sa baterijom Volkswagen električni automobili VW dividenda isplata dividendi akcionari

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana