Tekst objavljen: 08.02.2018 12:00        


Na Wall Streetu su u sredu indeksi berza pali, nakon vrlo nesigurnog trgovanja i velikih oscilacija cena akcija, dok se tržište pokušava oporaviti od oštrog pada početkom nedelje.

Wall Street i dalje nestabilan, indeksi pali

Dow Jones oslabio je 19 bodova ili 0,08 %, na 24.893 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,50 %, na 2.681 bod, a Nasdaq indeks 0,9%, na 7.051 bod.

U većem delu jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi bili u pozitivnom području, dok se tržište smiruje nakon što su u petak i ponedeljak cene akcija potonule više od 6 %.

No, pred kraj trgovanja indeksi su popustili i završili u minusu.
„Očito je, mnogi su ulagači zabrinuti i nervozni. Ko zna što nam donosi sutrašnji dan? Stoga neki ulagači samo čekaju priliku da se povuku s tržišta, pa čim cene malo porastu, zaređaju nalozi za prodaju”, kaže Stephen Massocca, potpredsednik u kompaniji Wedbush Securities.Većina analitičara i idućih dana očekuje nestabilno trgovanje jer niko nije siguran u kojem će smeru tržište krenuti.

Je li pad tržišta u ponedeljak, najveći u više od šest godina, bila samo zdrava korekcija cena pre njihovog novog uspona ili će indeksi dodatno pasti.

Podršku tržištima pružaju jačanje najvećih svetskih ekonomija – od SAD-a i Kine, do evrozone i Japana – dobri poslovni rezultati kompanija i nedavno uvedena porezna reforma u SAD-u, kojom su smanjeni porezi kompanijama.

No, s druge strane, ulagači se plaše jačanja inflacije, što bi moglo izazvati brži tempo povećanja kamata američke centralne banke.

Plaše se, takođe, da je tržište akcija precenjeno, s obzirom da njime već devet godina vladaju ‘bikovi’ i da su poslednjih meseci indeksi gotovo neprestano dostizali rekordne nivoe.

„Sada, kada su svi na ivici, napeti, za očekivati je povećana nestabilnost, pa mogu slediti i veći skokovi i dublji padovi indeksa”, kaže Alan Lancz, predsednik ukompaniji Alan B. Lancz & Associate.

A na evropskim berzama cene akcija su juče porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 1,93 %, na 7.279 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,60 %, na 12.590 bodova, a pariski CAC 1,82%A, na 5.255 bodova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
wall street akcije na berzama evropske berze američka berza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana