Tekst objavljen: 18.07.2018 15:57        


Na Wall Streetu su juče cene akcija porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima niza kompanija i optimističnom osvrtu predsednika Feda Jeromea Powella na situaciju u ekonomiji.

Wall Street: investitore ohrabrili dobri rezultati

Dow Jones ojačao je 55 bodova ili 0,22 posto, na 25.119 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,40 posto, na 2.809 bodova, a Nasdaq indeks 0,63 posto, na 7.855 bodova.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, cene akcija porasle su juče u njih sedam, a najviše u rudarskom i tehnološkom sektoru.

U tehnološkom sektoru su po rastu predvodile akcije Facebooka, Amazon.coma i Alphabeta, krovne kompanije Googlea, čije su cene dostigle rekordne nivoe jer se ulagači nadaju da će i u ovoj sezoni objava kvartalnih poslovnih izveštaja izvestiti o snažnom rastu prihoda i dobiti.

Od 39 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile poslovne izveštaje, velika većina njih, gotovo 85 posto, ostvarila je veće zarade nego što se očekivalo.

Rast kompanija zahvaljuje se rastu ekonomije

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procene, pa sada očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromesečju porasle 21,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su pre nedelju dana očekivali rast od 20,7 posto.

Snažan rast dobiti kompanija zahvaljuje se stabilnom rastu američke i svetske ekonomije, te poreznim promenama u SAD-u.

Zbog toga se ulagači nadaju da će kompanije povećati dividende ili programe otkupa akcija na tržištu, što bi podržalo dalji rast cena akcija.

Ulagače su ohrabrili i optimistični komentari predsednika američke centralne banke Powella, koji je u izveštaju u Kongresu poručio da bi se era stabilnog rasta ekonomije mogla nastaviti, a na pitanja zastupnika o trgovinskoj politici predsednika SAD-a Donalda Trumpa kazao je da se situacija prati.

Ulagači u strahu od trgovinskog rata

Ulagači se, naime, plaše da bi trgovinski rat između SAD-a i Kine mogao naštetiti rastu obe ekonomije.

„Powell je sugerisao da Fed prati razvoj događaja u vezi trgovinskih pitanja, a ulagači su to shvatili kao signal da bi Fed mogao usporiti tempo povećanja kamata ako uvidi bilo kakvu opasnost”, kaže Peter Jankovskis, direktor u kompaniji OakBrook Investments.

Na tržištu obveznica ulagači su Powellove izjave shvatili kao najavu mogućeg ubrzanja tempa povećanja kamatnih stopa, pa su prinosi na dvogodišnje državne obveznice juče dostigli najvišenivoe u gotovo deset godina.

I na evropskim berzama cene akcija su juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,34 posto, na 7.626 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,80 posto, na 12.661 bod, a pariski CAC 0,24 posto, na 5.422 boda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
berze wall street akcije na berzama investitori na berzi oporavak indeksa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana