Tekst objavljen: 19.12.2015 17:30        


Pomoćnik ministra energetike Miloš Banjac najavio je da će u 2016. iz budžeta biti uloženo 160 miliona dinara za podizanje energetske efikasnosti u lokalnim samoupravama u Srbiji, kao i da će biti obezbeđeno još pola miliona evra za tu namenu zahvaljujući projektu UNDP-a. 

Za energetsku efikasnost u opštinama 160 miliona RSD

Banjac je otvarajući biznis konferenciju Biznis energetske efikasnosti u Srbiji - Razvoj tržišta energetske efikasnosti kroz nove modele finansiranja rekao da su sredstva za opštine i gradove u Srbiji povećane navodeći da je u 2015. bilo uloženo oko 100 miliona dinara.

On je na konferenciji, koja je u Sava centru okupila više od 400 učesnika, rekao da je pre nekoliko dana usvojena nova strategije o razvoju energetike u Srbiji do 2025. sa projekcijom do 2030.
Naša je obaveza da povećamo učešće obnovljivih izvora energije sa 21,2 odsto na 27 odsto do 2020. godine, rekao je Banjac.

On je kazao da Ministarstvo rudarstva i energetike planira da povuče za sredstava od Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije i da ih plasira u Srbiji.

Banjac je istakao da Srbija ima veliki potencijal za korišćenje obnovljivih izvora energije i podsetio da je još 2013. donet Zakon o efikasnom korišćenju energije i pre godinu dana Zakon o energetici.

On je podsetio da Srbija u periodu od 2009. do 2018. treba da treba za devet odsto da smanji potrošnju finalne energije.

Banjac je kazao da će se sledeće godine raditi na izmeni Zakona o efikasnom korišćenju energije, kao i promeni Zakona o energetici.

Predsednik Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije Aleksandra Tomić je kazala da je dobro što se povećavaju sredstva za unapredjenje energetske efikasnosti podsetivši da je 2013. bilo predviđeno svega 500.000 dinara za lokalne samouprave, dok je za sledeću godinu budžetom predvidjeno 160 miliona dinara za tu namenu.

Tomić je istakla da je i to dokaz da se u Srbiji sve više povećava svest o značaju obnovljivih izvora energije.
Generalni sekretar Privredne komore zelene Srbije Dušan Vasiljević je upozorio da Srbija dva do tri puta ima intenzivniju potrošnju u proizvodnji po jedinici BDP-a od razvijenih zemalja.

On je poručio učesnicima skupa da su energetska efikasnost i cirkularna ekonomija veliki potencijal za srpsku privredu.

Učesnici su podelili svoja stručna i tržišna iskustva predlažući ESCO modele finansiranja kroz javno-privatna partnerstva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
strategija o razvoju energetska efikasnost lokalne samouprave obnovljivi izvori energije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana