Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 02.01.2021 12:00        


Za najveći broj poljoprivrednih kultura 2020. godina bila je ekstremno dobra, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović

"Za poljoprivredu 53 milijarde dinara subvencija"

Vlada Srbije usvojila je jutros uredbu za dodelu subvencija u poljoprivredi u 2021. godini u vrednosti od oko 53 milijarde dinara, izjavio je Nedimović.

"Biće subvencija za poljoprivredu i danas smo na sednici vlade doneli uredba o realizaciji budžeta od 53 milijardi dinara za subvencije u poljoprivredi, što je oko 470 miliona evra", rekao je Nedimović gostujući na Prvoj.

Kaže da će biti subvencije kao i prošle godine, ali da će biti uvedeni i neki novi modeli.

"Gađamo neke nove sektore, kao što su vinarstvo i vinogradarstvo, imaćemo i konkurse za agroturizam, zatim za destilerije i drugo", naveo je Nedimović.

Ministar najavljuje da će u martu biti novi poziv za podsticaj mladih u poljoprivredi, koji predviđa dodelu 50 odsto granta, 40 odsto kredita, a 10 odsto je učešće sopstvenih sredstava.Taj novac je namenjen za mlade posebno u devastiranim područjima, kao što su u istočnoj i južnoj Srbiji i to pre svega za nabavku mehanizacije i opreme u povrtarstvu, voćarstvu i stočarstvu, naveo je Nedimović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kaže da je u voćarstvu i povrtarstvu ove godine bio realizovan rekordan izvoz od oko milijardu evra i da tu prednjače proizvođači maline.

Nedimović ističe da je cilj da se podigne vinogradarstvo, tako da svake godine bude od 600 do 800 hektara novih vinograda.

Ministar kaže da se trenutno pregovaro sa Evropskom komisijom o realizaicji IPARD 3 programa koji će najvećim delom biti za razvoj seoske infrastrukture.

"Pregovaraćemo to do jula i očekujem da 2022. godine započnemo realizaiciju programa", dodao je Nedimović.

Istakao je da je 2020. bila ekstremno dobra za navjeći broj poljoprivrednih kultura i da je ove godine u poljoprivredi ostvaren rast veći od pet odsto u odnosu na 2019. godinu, koja je bila rekordna.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
poljoprivreda domaća poljoprivreda subvencije branislav nedimović

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana