Tekst objavljen: 20.03.2019 15:31        


U prva dva meseca 2019. godine, umesto planiranog budžetskog deficita od 3,5 milijardi dinara, ostvaren je suficit od 22,2 milijarde dinara, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu finansija Gojko Stanivuković. Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je važnost dobrog upravljanja javnim finanansijama. Ambasador Nemačke Tomas Šib rekao je da su Srbija i Nemačka partneri kada je reč o dobrom finansijskom upravljanju.

Za prva dva meseca suficit od 22,2 milijarde dinara

Na trećem sastanku Dijaloga o politici upravljanja javnim finansijam, Stanivuković je rekao da je udeo javnog duga u BDP opao sa 71,2 odsto u 2015. na 50,4 odsto na kraju februara ove godine.

Govoreći o ciljevima fiskalne politike u narednom peridou, naveo je da ostvarenje relativno niskih fiskalnih deficita od 0,5 odsto BDP omogućavaju pad javnog duga ispod 50 odsto BDP.

Srbija je, kaže Stanivuković, 2018. godinu završila sa stopom privrednog rasta od 4,4 odsto što je, dodaje, svrstava u najbrže rastuće ekonomije u Evropi.

Prema srednjoročnoj makroekonomskoj projekciji, Stanivuković navodi da će kumulativna stopa rasta u naredne tri godine biti 11,9 odsto i biće opredeljna rastom domaće tražnje.

Prosečno godišnje, prema njegovim rečima, naša privreda će rasti po stopi od 3,8 odsto, paralelno će biti smanjivan javni dug, nastaviće se inenzivnije sa reformskim procesima i insistiraće se na fiskalnoj disciplini.

Stanivuković je rekao da je i u 2018. nastavljen pozitivan trend u fiskalnim kretanjima sa ostvarenim fiskalnim suficitom od 0,6 odsto BDP-a što je, dodaje, za 1,2 odsto BDP-a bolje od planiranog. Naveo je i da je danas stopa nezaposlenosti dva puta manja nego 2013. godine kada je bila iznad 25 odsto.

"Dobri ekonomski rezultati predstavljaju zdravu osnovu za dalje unapređenje ekonomskog ambijenta što će dovesti do smanjenje nezaposlenosti i podizanja životnog standarda građana", rekao je držvani sekretar. Za reformu sistema upravljanja javnim finansijama je naveo da je sastavni deo šire reforme javne uprave, te da je cilj postizanje održivog budžeta, smanjenje javnog duga, jačanje finansijskih upravljanja i kontrole, unapređenje revizorske kontrole i parlamentarnog nadzora, što sve doprinosi transparentnosti u toj oblasti.

Jedan od prioriteta je, kaže Stanivuković, unapređenje upravljanja javnim inevsticijama, i dodaje da je procenat budžetskog izvršenja kapitalnih porjekta u 2018. godini poveća i iznosi oko 85 odsto.Stanivuković je naveo da je među prioritetima i reforma

Poreske uprave, te naglasio da je značajno ojačana budžetska inspekcija koja je prerasla u poseban sektor Ministarstva finansija.Važnost dobrog upravljanja javnim finanansijamaŠef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je važnost dobrog upravljanja javnim finanansijama koje treba da bude transparentno."Reč je o zdravom i odgovornom trošenju.

Srbija je načinila velike napretke na ovom polju kako da se na održiviji način troše sredstava. Smanjenje javnog duga i deficita dovelo je do boljeg upravljanja javnim sredstvima što je od suštinskog značaja za napredak", kaže Fabrici.

Planiranje politika i budžeta treba da ide, navodi Fabrici, ruku pod rukom sa razvojem ljudskih resursa i dodaje da EU od 2016. godine sa 80 miliona evra pruža podršku reformi javne uprave, kako bi se dodatno ojačali njeni kapaciteti."Za nas je reforma javne uprave ključna stavka na putu Srbije ka EU", rekao je Fabrici i dodao da je jedan od ključnih elemenata da sve politike budu pravilno budžetirane.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Zajednički će se, dodaje, raditi na izgradnji mehanizma za uspostavljanje prioriteta investicija. Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib rekao je da su Srbija i Nemačka partneri kada je reč o dobrom finansijskom upravljanju."Naš zajednički rad i napori su usmereni na dva cilja, da se unapredi transparentnosti i učešće u donošenju odluke o budžetu i svim budžetskim postupcima", rekao je Šib.

Zajedničke aktivnosti, dodaje, obuhvatuju razvoj građanskog vodiča za budžet i ideja je da se budžetski proces učini razumljiviji građanima."Svi naši napori su usmereni na integraciju Srbije u EU", poručio je Šib.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
finansije Srbija Nemačka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana