Tekst objavljen: 06.10.2015 15:52        


Otpremnine po socijalnom program Vlade Srbije u fabrici "Zastava kamioni" za tri dana uzelo je 40 radnika, od ukupno 191, koliko ih se u maju izjasnilo za dobrovoljni odlazak iz preduzeća, izjavio je danas predsednik Samostalnog sindikata Danilo Popović. 

Za tri dana otpremnine uzelo 40 radnika

"Isplata otpremnine trajaće do 18. oktobra kada ističe rok od 30 dana od datuma kada je država uplatila sredstva", rekao je Popović Tanjugu i izrazio očekivanje da će se do tada za neku od tri opcije socijalnog programa odlučiti ukupno 100 do 110 radnika.

Prema njegovim rečima, dobar deo radnika još razmišlja da li da uzme otpremnine, a posebno oni koji tužbama protiv preduzeća sudskim putem potražuju zaostale zarade.

Da bi radnik potpisao socijalni program i uzeo otpremninu, uslov je da nije tužio fabriku tražeći zaostale zarade, i taj uslov je na snazi godinama, a primenjuje se kod svih preduzeća gde se sprovodi socijalni program.

"Od 40 radnika koliko ih je uzelo otpremnine, najviše se odlučilo za opciju 200 evra po godini staža, kao i za opciju trećina bruto plate po godini staža plus isplata nadoknade, dok su na evidenciji nezaposlenih, za tri, šest ili devet meseci u zavisnosti od godina staža", rekao je Popović.

On je naveo da je najslabije interesovanje za treću opciju koja predviđa šest prosečnih bruto zarada za zaposlene sa 15 i više godina staža, što iznosi oko 366.000 dinara.

Država je za "Zastava kamione" koje ima 242 radnika, uplatila 123 miliona dinara za realizaciju socijalnog programa, a Agencija za privatizaciju juče je objavila poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za učešće u nadmetanju za kupovinu tog preduzeća.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
radnici otpremnina zaostale plate radnici zastava kamioni socialni program

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana