Tekst objavljen: 20.03.2015 16:25        


Za tri godine od kako ih banke odobravaju, u Srbiji su do sada odobrena svega tri stambena dinarska kredita, od toga je jedan već prevremeno otplaćen, a uzeli su ih stranci.

Za tri godine odobrena samo tri din stambena kredita

Kako nam je u Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita rečeno, do sada su osigurana svega tri dinarska stambena kredita, a njih su podigli strani državljani.

Razlog zašto se građani Srbije ne zadužuju u valuti u kojoj i zarađuju, jeste cena ovih kredita, čija ja kamatna stopa trostruko veća od onih vezanih za evro.

Iako su rokovi otplate i do 25 godina, kod pojedinih banaka su ti rokovi kraći (do deset godina). Sve to ih trenutno čini najnepovoljnijim. Računica je neumolijva - za stan kupljen na kredit u dinarima, posle dve decenije, građanin kroz kamatu da banci dvostruko veći iznos nego što je pozajmio. Ili to je kao da kupite garsonjeru na kredit, a posle dve decenije date novca kao da ste kupili trosoban stan!

Razlog zašto stranci, otplaćuju ove kredite, kako objašnjavaju u bankama, je taj što ukoliko žele da kupe nekretninu u Srbiji na kredit, to mogu da učine jedino ako se zaduže dugoročno i to u dinarima. Iako je poslednje dve nedelje, priča o stambenim kreditima aktuelna, zbog naglog jačanja franka, i skoka rata zaduženih u švajcarcima, interesovanja za dinarske stambene kredite uopšte nema.

Cena je presudna jer se kamatna stopa kreće oko 15-16 odsto. A kada bi i da li bi ovi dugoročni zajmovi mogli da pojeftine. Odgovor je - teško.- Izvori odakle se ovi krediti odobravaju, su ograničeni, a i to utiče na njihovu cenu. Nema dugoročnih izvora odakle bi banke odobravale, osim vlasititog kapitala, jer uopšte nema dugoročne štednje u dinarima. A i to utiče na njihovu cenu - kaže Sonja Miladinovski, član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke.

Kada se porede tri stambena kredita koji se otplaćuju u Srbiji - dinarski, vezani za evro i franke, od kraja 2011. kada su se pojavili oni u domaćoj valuti, za rate u dinarima najviše su izdvojili zaduženi u domaćoj valuti, potom oni čiji su zajmovi vezani za evro, pa franak.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dinarski stambeni kredit kamata na stambeni kredit stambeni kredit kredit u dinarima kamata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana
gates of olympus game starlight princess putaran mahjong ways pragmatic play inovatif lucky neko si kucing keberuntungan situs server kamboja akun vvip muraibet sweet bonanza candyland game deposit qris keberagaman tema game online rahasia sukses zeus apk gacor zeus racikan pola olympus game scatter kamboja pola racikan admin pusat akun pro platinum game mega maxwin situs akun gacor link maxwin game online game ewallet resmi game rtp super tinggi game hoki terbaru game mahjong ways game online gacor strategi mahjong ways trik sweet bonanza