Tekst objavljen: 24.10.2013 15:30        


Mobilni operateri u borbi za nove klijente šire ponudu i preuzimaju posao banaka. U regionu se te usluge već nude u Makedoniji, a u pripremi su u Srbiji i Hrvatskoj. Jedna od banaka iz Skoplja zajedno sa lokalnim mobilnim operaterom omogućava plaćanja mobilnim telefonom na 5.000 prodajnih mesta u Makedoniji.

Zaboravite i keš i kartice, sve ćemo plaćati mobilnim

Ideja je da se efikasnošću usluge i malom provizijom privuku mlađi klijenti koji se inače ne odvajaju od mobilnih telefona. U projekat je za početak uloženo 100.000 evra.

Đorđe Jančevski iz "NLB tutunske banke" iz Skoplja kaže da je u toj banci provizija za trgovce maksimalno 1,2 posto, a da je Telekom poslovao po nižoj, jer je hteo da promoviše svoj proizvod. - Maksimalna plaćanja su sada 50 evra, a proviziija je 0,9 odsto - kaže Jančevski.

U Srbiji građani mobilnim telefonom već plaćaju komunalne usluge, šalju novac, kupuju u pedesetak internet prodavnica, a mogu i da naruče dokumenta od državne uprave.

Jedan od mobilnih operatera kupovinom privatne banke omogućiće sledeće godine napredne usluge plaćanja u zemlji. Kažu da su u razvoj mobilnog bankarstva za početak uložili 40 miliona evra.

U Telenoru kažu da će neki od tih servisa biti veoma inovativni, pa nošenje novčanika neće biti potrebno, već će korisniku sve biti dostupno u mobilnom telefonu. - Dakle, da može jednim klikom ili jednim prinošenjem telefona platnom terminalu da izvrši transakciju - objašnjavaju u Telenoru.

Za plaćanje preko mobilnog telefona potrebna je i promena infrastrukture, tj. nadgradnja postojećih POS terminala ili kupovina novih. Neophodne su i promene nekih zakona, kažu stručnjaci.

U Srbiji trenutno oko 50 hiljada građana koristi mobilno plaćanje, ali se očekuje da sledeće godine, sa ponudom novih usluga, taj broj bude mnogo veći.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mobilni operateri mobilni telefon mobilni telefoni e-plaćanja mobilno plaćanje plaćanje računa banke Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana