EUR 117,52 USD 105,17 CHF 106,72

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 16.12.19. :: 117.5163 rsd

Tekst objavljen: 21.05.2015 12:07        


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti najavio je da će sledeće nedelje doneti rešenja kojima se poslovnim bankama ubuduće zabranjuje prikupljanje fotokopija dokumenata bez osnova, a za uklanjanje i uništavanje već prikupljenih dokumenata utvrđuje primeren rok.

Zabrana bankama da neosnovano prikupljaju podatke

Naime, poverenik privodi kraju postupak nadzora nad sprovođenjem i izvršavanjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti (ŽPL) u poslovnim bankama koje rade u Srbiji.

Prema njegovoj oceni, i ovaj postupak nadzora je potvrdio zabrinjavajuću činjenicu da država, kao i u nizu drugih oblasti, ni u oblasti bankarskog poslovanja nije obezbedila ostvarivanje ustavne garancije da se "obrada podataka o ličnosti uređuje zakonom".

"Očigledno je da se suprotno Ustavu i ŽPL veliki deo obrada podataka o ličnosti u ovoj oblasti sprovodi na osnovu podzakonskih akata Narodne banke Srbije ili internih procedura poslovne banke", navedeno je u saopštenju poverenika.

Poverenik je još tokom marta, nakon neposredno sprovedenog nadzora, uputio na adrese svih banaka upozorenje da na različite načine vrše nedozvoljenu obradu podataka o ličnosti.

To se čini tako što, bez osnova u zakonu, zahtevaju i zadržavaju fotokopije određenih dokumenata koje sadrže lične podatke (lične karte i pasoše lica ovlašćenih za zastupanje, lica sa kartona deponovanih potpisa i ovlašćenih donosilaca naloga i gotovine, vlasnika 25 odsto ili više upravljačkog dela, predsednika i članova skupštine stanara, zdravstvene legitimacije nekih lica...).

Poverenik je sve banke obavezao da ga u roku od 30 dana od prijema upozorenja obaveste o merama koje će preduzeti za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti.

U skladu sa tim, svih 29 poslovnih banaka je dostavilo izjašnjenje, a sedam banaka je obavestilo Poverenika da je odmah po prijemu Upozorenja prestalo sa prikupljanjem kopija navedenih dokumenata.

I ostale banke su iskazale spremnost da postupe u skladu sa upozorenjem Poverenika, ali su sve banke molile za produženje roka za preduzimanje mera radi izmene sopstvenih procedura, te uklanjanja i uništavanja već prikupljenih dokumenata iz dosijea klijenata.

Banke su se pritom pozivale na to da je za sprovođenje mera potrebnih radi otklanjanja nepravilnosti potrebno dosta vremena, ali i na informacije da će navodno u kratkom roku biti sprovedene izmene i dopune Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma kojima će se "legalizovati" zadržavanje fotokopija dokumenata koje se sada vrši bez zakonskog osnova.

Poverenik će se početkom sledeće sedmice sresti sa predsednikom i generalnim sekretarom Udruženja banaka Srbije, a odmah potom, dodaje, doneti rešenja kojima se za ubuduće zabranjuje prikupljanje fotokopija dokumenata bez osnova, a za uklanjanje i uništavanje već prikupljenih dokumenata utvrđuje primeren rok.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Udruženje banaka Srbije banke poverenik za informacije poverenik

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana