Tekst objavljen: 01.01.2018 13:00        


Savet za zaštitu potrošača Norveške ustanovio ozbiljne sigurnosne propuste na ovim uređajima, pa bi hakeri mogli da ih koriste da ugroze bezbednost najmlađih potrošača.

Zabraniti pametne satove za decu

Pojedine vrste pametnih satova koje roditelji kupuju deci da bi mogli da prate njihovo kretanje i preko kojih mališani mogu da aktiviraju SOS dugme u slučaju opasnosti imaju sigurnosne propuste, utvrdio je Savet potrošača Norveške, a preneo „Konzjumer internešenel”. Ovakve propuste bi, kako je navedeno, vrlo lako mogli da iskoriste hakeri i ozbiljno ugroze bezbednost dece. Bezbednosni propusti na dži-pi-es sistemu za praćenje i SIM karticama mobilnih telefona omogućavaju da se pametnim satovima pristupi daljinskim putem.

Rezultat napada hakera može biti praćenje i utvrđivanje tačne lokacije gde se dete nalazi, slanje lažnih

Tri ozbiljna propusta

1. Bezbednost
U nekoliko jednostavnih koraka stranac može preuzeti kontrolu nad satom i pratiti dete, pa čak i komunicirati sa njim. Podaci na ovim uređajima prenose se i skladište bez šifara, što je poseban problem.

2. Lažni osećaj sigurnosti
SOS funkcija u „Viksfjord” i „Gator” satovima je slaba. Upozorenje koje se prenosi u trenutku kada dete aktivira ovu funkciju nepouzdano je.

3. Ilegalni i nepostojeći uslovi korišćenja
Neke od aplikacija na satovima uopšte ne funkcionišu, a nije moguće izbrisati svoje podatke ili korisnički nalog, što su povrede norveških propisa – Zakona o kontroli reklamiranja i Zakona o ličnim podacima.
informacija o lokaciji deteta roditeljima, pa čak i prisluškivanje deteta u realnom vremenu. Prisluškuje se jednostavnim slanjem SMS-a sa posebnim sadržajem na broj SIM kartice koja se nalazi u pametnom satu, pokazalo je ovo istraživanje.

– Roditelji najčešće kupuju jednostavne uređaje koji deci služe kao zamena za telefone, a preko njih mogu i da komuniciraju. Iako ih roditelji kupuju zbog sigurnosti, pojedini pametni satovi podatke prenose i pohranjuju bez ikakve zaštite, tako da bi svako mogao pratiti kretanje dece, pa čak i promeniti prikaz lokacije koju roditelji prate, a mogao bi čak i prisluškivati njihove razgovore i komunicirati sa decom, navedeno je u izveštaju ove organizacije.

Savet potrošača Norveške je testirao pametne satove za decu, među kojima i poznatije brendove kao što su „Gator” i „Dži-pi-es za decu”. Kako je objavio Bi-Bi Si, pojedine trgovine u Velikoj Britaniji već su počele da povlače pametne satove u kojima su pronađeni propusti, a proizvođači problematičnih uređaja tvrde da su problemi već rešeni i da će ustanovljeni propusti biti otklonjeni. Nemačka se odlučila na još radikalniji potez i zabranila je prodaju pametnih satova namenjenih deci. Razlog je, kako su javili nemački mediji, to što prema njihovoj regulatornoj agenciji ovi uređaji služe za špijuniranje, a zbog istoga je ranije zabranjena lutka „maj frend kejla” koja je takođe mogla da se poveže sa internetom.

Inače, roditeljima koji su deci već kupili pametne satove iz ove nemačke agencije su savetovali da ih odmah unište, što je stručnjak za bezbednost Ken Munro opisao kao pravilo koje bi moglo primeniti kompletno tržište IoT (internet stvari) uređaja. Nemačka regulatorna agencije za kontrolu tržišta telekomunikacija objavila je da su već preduzeli akciju protiv kompanija koje prodaju ovakve satove putem interneta.

Iz kompanije „Dži-pi-es for kids” su izjavili da će korisnicima satova koji imaju ovaj problem omogućiti besplatnu sigurnosnu nadogradnju, a problem će navodno biti rešen i na svim novim uređajima koji će se tek pojaviti u prodaji.

Međunarodna organizacija za zaštitu potrošača podseća da je ovaj slučaj upozorenje svim roditeljima na potencijalne i neočekivane opasnosti koje prete od uređaja povezanih sa internetom, pa bi pre kupovine pametnog sata ili nekog drugog povezanog uređaja bilo dobro proučiti sve informacije o njima, kao i moguće opasnosti. Britanska organizacija za zaštitu potrošača „Vič” je saopštila da bi bezbednost trebalo da bude apsolutni prioritet na ovim satovima i da kompanije koje to ne mogu da garantuju, ne bi trebalo ni da ih prodaju.

Šta sve možeovaj uređaj

Pametni sat, osim što prikazuje tačno vreme, ima mnogo mogućnosti. To su kompjuteri u malom. Stariji modeli su mogli da se koriste za igranje igrica ili računanje, međutim, novi modeli mogu da pokrenu mobilne aplikacije, dok najnoviji pokreću sopstvene operativne sisteme, imaju radio, reprodukuju muziku ili primaju video-fajlove preko „blututa”. Pojedini modeli mogu da služe kao telefon za primanje i slanje poziva. Neki modeli poseduju i video-kameru, zatim mogu da mere nadmorsku visinu, temperaturu, vlažnost vazduha, određuju strane sveta kao kompas i još mnogo toga...A. T.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bezbednost deca pametni satovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana