EUR 117,59 USD 103,62 CHF 108,29

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 08.06.20. :: 117.5821 rsd

Tekst objavljen: 01.01.2019 12:00        


Naizgled sasvim jednostavna zamena starog brojila novim digitalnim brojilom u teoriji traje nešto malo više od mesec dana, ali u praksi nije baš sve tako jednostavno kako se u početku čini.

Zamena brojila: U teoriji jedno, a u praksi drugo

Finansijskom portalu Kamatica obratio se naš sugrađanin Slobodan O. (puno ime i prezime poznato redakciji) koji već četiri meseca čeka na novo digitalno brojilo.

„U Elektrodistribuciji Beogradu gde sam i podneo zahtev za zamenu starog brojila rekli su da cela procedura traje najviše mesec ipo dana, a da će me telefonom obavestiti kada da dođem po svoja overena dokumenta“, kaže naš sagovornik.

Na listi Svetske banke „Duing biznis“ naša zemlja je najgore ocenjena upravo u oblasti priključenja na elektromrežu. Sada je na 104. a bila je 96 mestu.

Tako je bilo u teoriji, u praksi naš čitalac ne može da se useli u stan koji je kupio i renovirao, jer struje još uvek nema. Na ideju da staro brojilo zameni novim, došao je posle predloga majstora koji su već menjali sve instalacije u stanu pa se zamena brojila činila kao dobra ideja, pošto će u jednom trenutku to svakako morati da uradi.

Hronologija zamena starog za novo

„Prvi put sam u Elektrodistribuciju otišao 23.avgusta. Podneo sam rukom napisan zahtev za zamenu starog brojila. Na njihovom sajtu nisam našao nikakav formular, niti su oni tamo imali da mi daju, pa sam zato napisao na papiru. Uz to sam odneo i svu potrebnu dokumentaciju i platio taksu. Predao sam sve na šalter ali nisam dobio nikakav kontakt koji bih mogao da pozovem i vidim šta se dešava sa mojim predmetom“, priča Slobodan.

-Prvi poziv sam uputio 15. septembra na telefonski broj centrale koji se nalazi na njihovom sajtu, ali mi je rečeno da su svi na odmoru i da nema nikoga ko bi mogao da pogleda njegov predmet i potpiše ga.
Nakon nedelju dana naš sagovornik odlučuje i da ode do Elektrodistribucije ne bili dobio informaciju kada će njegov predmet biti završen, ali i taj se pokušaj završava neuspešno, ali službenica mu obećava da će ga obavestiti čim bude nešto novo.- Posle toga sam još nekoliko puta zvao centralu, ali odgovori su uglavnom bili slični – da je neko na bolovanju, neko na odmoru, da osoba koja treba da potpiše nije na poslu... kaže Slobodan.

„Prvi poziv mi je upućen oko 20. novembra kada mi je rečeno da što pre dođem pošto se čovek koji potpisuje te zahteve vratio. Nakon dobijenog potpisa otišao sam do šaltera da platim još jednu taksu, a potom dobijam overene papire, koje treba da odnesem u opštinu na čijoj se teritoriji nalazi stan i od njih tražim da mi zamene staro brojilo za novo“, objašnjava za redakciju Kamatice celu proceduru.

Ni ta procedura potpisivanja nije „tekla glatko“ jer kako su mu objasnili „stigao je dopis od direktora da ni jedno novo priključenje ne može da se realizuje“, ali s obzirom da stan ima sva neophodna dokumenta i da je pre zahteva za zamenu postojalo staro brojilo, a svi računi su uredno bili plaćeni, taj problem je ipak nekako rešen.

Sva dokumenta su predata opštini Zemunu, koja ima rok od 15 dana da zameni brojila i kako je rečeno, rok će se poštovati. U teoriji da, u praksi ipak ne.

„Kod njih sam otišao 6.decembra da vidim kada će stiči novo brojilo. Potom me je primio čovek koji je zadužen za moj predmet i objasnio da je pre tri meseca istekao ugovor sa podizvođačima koji prave digitalna brojila i da od tada prosto sve stoji“, kaže Slobodan O.

Kako Kamatica saznaje ugovor je nedavno obnovljen i zamena brojila je opet počela, ali kako su objasnili našem sagovorniku radi se po prioritetima i periodu kada je zahtev predat, a on će stići na red za otprilike nedelju dana. Od tada je prošlo 10 dana, staro brojilo još nije zamenjeno, a nadležni obećavaju „narednih dana“.

7 komentara

 1. User image
  Drinka 18.12.2018 11:03

  Administraciju u elektrodistribucijama i EPS_u u celini treba zameniti, to su stari kadrovi koji cekaju da ih potplatis za svaki posao za koji ih drzava inace placa.
  Korumpirani svi odreda.
  Bez toga se nece popraviti to mesto Srbije na pomenutoj listi.

 2. User image
  Nenad 18.12.2018 11:40

  Potvrđujem to što Drinka kaže iz ličnog iskustva.
  Posle višemesečnog mučenja da zamenim jednotarifno brojilo za dvotarifno, na kraju sam se predao i odustao prežalivši 10000 din plaćenih za neku taksu koja uopšte nije trebala da bude plaćena.
  Trebalo bi ih sve pohapsiti.

 3. User image
  Zoran 18.12.2018 20:33

  Ja čekam već više od mesec dana na korekciju računa, pošto je Zavod za mere i dragocene metale utvrdio da je digitalno brojilo (treće po redu, od kada je izvršena zamena analognog brojila) neispravno. Rečeno mi je samo da budem strpljiv. Tako da, ne žurite sa zamenom starog brojila...

 4. User image
  Verica 19.12.2018 11:15

  Postovani ,meni su brojilo promenili posle 6 meseci cekanja.Znaci samo strpljenje!

 5. User image
  Vlada Pvo 19.12.2018 16:00

  Kod nas u Pancevu su postavili digitalna brojila pre 3godine ali samo za pola zgrade . Pa su ove godine ih skinuli i vratili stara ... Ko je ovde lud ? Kad smo pitali majstore što to rade , samo su nas zamolili da ih ništa ne pitamo i da idemo do Elektrovojvodine i pitamo pametnjakoviće koji tamo sede !?!?!

 6. User image
  Milan 19.12.2018 17:37

  Tuzna je cinjenica da elementarne zivotne stvari moraju da budu komplikovane, tuzno je sto se na sve sto ima veze sa drzavnom administracijom ceka, jos je tuznije sto se drzavni sluzbenici ponasaju kao mali gospodari i stavljaju nam do znanja da bez njihovih aktivnosti ne mozemo nista, a najtuznije od svega je sto su nazalost tacne te njihove tvrdnje. Slusamo o toj cuvenoj digitalizaciji, a sluzbenici (velika vecina njih) nisu sposobni ni papir da koriste. Predlazem da najpre sprovedemo “efikasnu papirizaciju”, a onda da se okrenemo digitalnim stvarima. Eps, poreska, katastar, Infostan... ne znam gde sam imao losije ili tuznije iskustvo.

 7. User image
  Bane 19.12.2018 23:11

  Alo ljudi,ne menjajte brojila,digitalna si glupost,ova stara Iskrina mnogo bolja i tacnija !!!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zamena brolija kamatica Elektromreža Srbije brojilo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana