Tekst objavljen: 21.11.2015 14:30        


Kada kvalitetan radnik koji je davao sve od sebe dobije otkaz, pojavljuje se niz nelogičnosti koje ćemo u nastavku teksta rasvetliti.

Zašto firme otpuštaju kvalitetne kadrove?

Dobili ste otkaz a pitate se šta ste to loše uradili: sve planove ste ispunili, davali ste više nego što se tražilo, ostvarenja su bila više od većine kolega, davali ste doprinos radu službe …I pored svih ostvarenja i značajnih rezultata u prošlosti otpuštaju samo Vas, koristeći „kriterijum“ po kome bi trebalo da otpuste barem još troje kolega pre Vas (ili barem istovremeno), ali samo ste Vi dobili otkaz.

Tamo gde prestaje logika tu počinje interes – Đ. M. – KMET - Da li ste čuli za ovu mudrost?
Ukoliko niste ovo je jedan od najznačajnih otkrića sa kojim se čovek može sresti u životu. Ova mudrost će Vam dati pojašnjenje za mnoge pojave i prevashodno za ovu koja je predmet ovog teksta.

Hajde da se vratimo Vašem doprinosu poslu:
• Iskusan ste radnik,
• Ostajali ste na poslu duže nebrojeno puta,
• Veliki broj neplaćenih sati i dana ste poklonili svom poslodavcu,
• Obučili ste veliki broj kolega, i imate barem jednog koji može da odradi 80% posla u Vašem odsustvu,
• Vaša plata je viša od proseka firme gde radite.

Da li Vam je sve ovo poznato? Ukoliko jeste obratite pažnju na računicu koja sledi:
– Plaćanja se nikada ne vrše „unazad“,
– Vaša plata je 300 eur (bruto) viša nego zaposlenom koji bi mogao da bude zamena,
– Postoji četiri nivoa (platna razreda) u okviru radne jedinice / filijale / prodajnog objekta u kome radite i Vi ste najviša pozicija,
– Razlika između platnih razreda je 150 EUR,
– Plate rastu sporije i pretpostavlja se da će takva situacija ostati sledeće 4 godine, u okviru kojih će se iznivelisati razlike do sadašnjeg nivoa za svaki platni razred,
– Odluka i postupak promocije Vašeg naslednika će trajati tri meseca, gde će se promocija obaviti bez povećanja plate niti za njega niti za ona tri niža nivoa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Dakle, ekonomija otpuštanja i te kako ima ekonomskog opravdanja za sve privredne subjekte koje imaju razvijene poslove i razgranatu mrežu poslovnih jednica: npr. banku sa razvijenom mrežom filijala, maloprodaju sa velikim brojem objekata, i sl.

Ukoliko se pitate: pa dobro pašće kvalitet usluge, biće problema u funkcionisanju dok se svi ne uhodaju i

Kvalitet usluge, ma kako svi pričali i kleli se u nju „ne važi ovde i danas“. Cenovna difrencijacija je ključna i bitnija većini.
dostignu nedostajućih 20% (koliko nedostaje Vašem nasledniku i svakom od nivoa ispod) itd. itd., odgovor je jednostavan: TO NIJE U FOKUSU U KRIZI.

Kako to menadžeri ne vide? Viši kvalitet usluge nesporno ipak ostvaruje prednost i zaradu na dugi rok i daje dodatne koristi. Sada, ako se pitate kako to menadžeri ne vide – razlog za to je Du Ponova analiza poslovanja.

U ovom stablu pokazatelja, jedan od promenjljivih jeste broj zaposlenih koji oblikuje uspešnost poslovanja. Taj sistem pokazatelja uspešnosti poslovanja uspeva da „zamagli“ pad u prihodima i vezu pada u prihodima sa otpuštanjem jer postoji vremenska razlika (kašnjenje) između akcije (otpuštanja) i reakcije (pad kvaliteta usluge i odlazak klijenata) taman toliko da je uzročno-posledična veza nejasna. Imajte u vidu da je potrebno vreme da klijentima dozlogrdi loša usluga i da odreaguju masovnijim napuštanjem firme (koja otpušta kvalitetan kadar).

Istovremeno, mnoštvo visokih menadžera toliko često menja pozicije da ih nikako ne može stići „zaslužena kazna“ otpuštanja kvalitetnog kadra.

Tako nastaje ovaj KOKTEL SMRTI za Vas i Vama slične.

Svemu ovome treba dodati i u Srbiji razgranati sistem privređivanja od zapošljavanja, gde je „dobar“ posao postao unosna delatnost za čitave lance dobro povezanih neformalnih grupa u okviru organizacije, na šta nisu imune ni domaće firme sa stranim kaptalom / vlasnikom.

Ukoliko svemu dodate i to da niste bili socijalno poželjni sada Vam je valjda jasno zašto Vam se sve to dogodilo i koja je ekonomska logika iza svega.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kvalitetni radnici posao radnik poslodavci otpuštanja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana