Tekst objavljen: 20.08.2017 17:24        


Dinar je jači prema evru za oko 0,5 odsto nego pre mesec dana, a na godišnjem nivou je jači za oko 3,2 procenta. Od početka godine, dinar je prema evru ojačao za oko 3,3 posto.

Zašto srpskoj privredi ne odgovara jačanje dinara

Jačanje dinara prema evru ne odgovara najznačajnijem i najzdravijem delu srpske privrede, koji koristi domaću radnu snagu i domaće repromaterijale i okrenut je izvozu, izjavio je za Tanjug profesor Ekonomskog fakulteta i bivši guverner Dejan Šoškić.

Ipak, Šoškić veruje da je jačanje dinara u odnosu na evro kratkoročnog karaktera i da Narodna banka Srbije prati ta kretanja.

- NBS ima na raspolaganju instrumente koje može da koristi i obezbedi ne samo stabilnost, već i realan odnos na deviznom tržištu koji neće ugroziti izvozni sektor naše zemlje - rekao je Šoškić.

Dinar je jači prema evru za oko 0,5 odsto nego pre mesec dana, a na godišnjem nivou je jači za oko 3,2 procenta. Od početka godine, dinar je prema evru ojačao za oko 3,3 posto.

- Jačanje dinara u odnosu na evro ili bilo kakva druga promena u deviznom kursu je, u suštini, posledica različitog nivoa priliva i odliva sredstava u finansijski sistem. Ali, treba da budemo svesni da na taj priticaj i odliv utiče više faktora - kaže Šoškić.

Jedan od faktora, kako objašnjava, predstavljaju izvoz i uvoz kao glavne komponente, ali takođe, alternativno, nivo kamatnih stopa u Srbiji u odnosu na kamatne stope u okruženju, i da li tu postoje odgovarajući tokovi kapitala, najčešće kratkoročnog i špekulativog tipa koji mogu uticati na devizni kurs.

U tom smislu, smatra sagovornik Tanjuga, monetarna politika može da koriguje, eventualno, neke tokove za koje se može pretpostaviti da nisu u interesu dugoročne stabilnosti finansijskog sistema zemlje. Ističe da, ukoliko postoji i relativna stabilnost u jačanju dinara - postoje i mehanizmi da se spreči dalja nominalna i realna aprecijacija dinara. U suštini, ukoliko dinar jača, sa jedne strane odgovara svima koji duguju u devizama i svima koji uvoze i prodaju na srpskom trzizštu, ali ne odgovara najzdravijoj komponenti srpske privrede, a to je ona koja koristi domaću radnu snagu i domaće repromaterijale i okrenuta je izvozu.

Šoškić navodi da ne treba izgubiti iz vida da pravi i zdrav privredni razvoj Srbije upravo počiva na tom sektoru i da taj sektor ne treba da bude izložen, na izvestan način, nepovoljnim kretanjima po pitanju deviznog kursa.

- Treba da znamo da ukoliko dinar jača, to nije dobro za najznačajniji i najzdraviji deo srpske privrede - zaključio je Šoškić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    sindikat prokuplje 17.08.2017 12:23

    Ne vidim nikakvu logiku u navedenom komentaru.

  2. User image
    jovanbp 22.08.2017 11:28

    Država treba da vodi računa o najzdravijem delu privrede pa čak i da ga postiče da bude što uspešniji.
    U tom pravcu trebali bi da razmisle o uvodjenju subvencija za izvoz.
    To se vrlo lako prati kroz izvozne carinske deklaracije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
privreda šoškić dinar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana