Tekst objavljen: 24.03.2015 11:00        


Kamate koje plaćamo za svaki dan kašnjenja u plaćanju računa za komunalije, struju ili porez najviše su u Evropi.

Zatezne kamate u Srbiji najveće u Evropi

Ukoliko ne platite na vreme bilo koju uslugu, od struje, preko vode i telefona, do interneta, računajte da će vam biti obračunata kamata od 16 odsto. Izuzetak su poreske obaveze. Za dospele, a neplaćene rate poreza kaznena kamata je još viša - 17,5 odsto.

I dok su kaznene kamate u Evropskoj uniji čak upola niže nego kod nas, a u okruženju bar za trećinu, građane ovih država ne brine ono što je za Srbiju već uobičajeno pitanje svakog ko uopšte ima sreće da ima posao - kad će plata? A prema podacima Unije poslodavaca, u prošloj godini, u 38 odsto firmi zarada je kasnila do dva meseca, a za još toliko zaposlenih - duže od dva meseca.

Plate najniže u Evropi,a kamate najviše.

S druge strane, u javnim preduzećima i ostalim firmama koje pružaju razne usluge građana kažu da moraju da obračunavaju zatezne kamate.Mnogi od njih, osim kaznene kamate, predvideli su i isključenje usluge, gde je to moguće. Tako, recimo, „EPS Snabdevanje“ sa mreže isključuje svako domaćinstvo koje ne plaća struju dva meseca. Puno je, kažu u ovoj firmi, onih koji imaju i zaostale dugove iz prethodnih godina, kada nije važilo to pravilo.

Kazna do 50.000 dinara

Novčane kazne su predviđene i kad se ne plati pun iznos poreza. Recimo, čak i ako je vlasnik stana platio porez za prošlu godinu, ali ne u punom iznosu, može uskoro očekivati poziv sudije za prekršaje koji mu, bar kako zakon predviđa, uz obavezu plaćanja obaveze nazidane iznosom zatezne kamate može naplatiti i 50.000 dinara penala.


- Privrednom društvu „EPS Snabdevanje“ kupci duguju ukupno 21 milijardu dinara, a od toga domaćinstva devet, a privreda 12 milijardi dinara - kažu za “Blic” u EPS-u.

Mesečni iznos koji samo na kamatama zaostalih dugova EPS uzme od građana je 126,2 miliona dinara, odnosno preračunato po današnjem kursu čak milion evra!

“Srbijagas” potražuje od građana oko 740 miliona dinara. Po tom osnovu, zatezna kamata iznosi 324.000 dinara mesečno. Isti obračun sprovode i toplane, kao i sva komunalna preduzeća.

Kada su u pitanju dugovi za porez, zatezna kamata je još viša i određuje se tako što se na referentnu kamatnu stopu NBS dodaje deset odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zatezne kamate porez plaćanje poreza porez na imovinu komunalne usluge kamate

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana