Tekst objavljen: 16.03.2019 10:07        


Finale Konkursa za najbolju žensku inovacionu preduzetničku ideju u 2019. godini, pod sloganom "Zauzmi stav, razvijaj ideju", održano je u ponedeljak (11. marta), a tim Herbalixa, koji je razvio novu biljnu formulaciju za borbu protiv Helicobacter pylori infekcije, dobio je dva miliona dinara za pokretanje i razvoj svog biznisa. Takmičenje je realizovano u partnerstvu Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj, Kancelarije za mlade i Grada Beograda, a ukupan nagradni fond iznosio je 5 miliona dinara.

Završen konkurs za najbolju inovacionu ideju u 2019.

Vođa pobedničkog tima, Nataša Simin, rekla je da njenoj ekipi ova nagrada izuzetno znači jer su na samom početku svog biznisa, kao i da se nada da će sa svojim proizvodom uspeti u što kraćem roku da se pojave na tržištu.

- Naš preparat je jedinstvena kombinacija etarskih ulja i lekovitih aromatičnih biljaka koje se gaje organskom proizvodnjom u Srbiji. Novac od nagrade nameravamo da iskoristimo za kupovinu sirovina koje su nam potrebne za njegovu proizvodnju. Preporučila bih svakom startapu da se javi na ovakva takmičenja, jer su mentorske obuke veoma značajne, budući da znanje iz oblasti biznisa može mnogo da se unapredi - poručila je Simin.

Pored pobednika, još četiri tima dobilo je novčana sredstva za razvoj poslovanja, dok su dva tima sa najinovativnijim biznis idejama nagrađena poslovnim prostorom u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu.

Predstavnik žirija u ime lokalne samouprave, član Gradskog veća Beograda Dragomir Petronijević, istakao je da je ovo takmičenje "novi proizvod Grada", kojim se na drugačiji način i konkretnim rešenjima podstiče žensko inovaciono preduzetništvo.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović, takođe član žirija, napomenula je da se ovakvim programima podstiče preduzetništvo kod mladih ljudi, te da je za njih najvažniji početni kapital za pokretanje sopstvenog posla, kako bi mogli da plasiraju svoje ideje nekome ko može i finansijski da ih podrži.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Na konkurs se prijavilo više od 100 timova, dok su finalisti imali priliku da prođu intenzivnu obuku za pisanje biznis plana i prezentaciju ideje, kao i mentorske konsultacije sa stručnim i uspešnim domaćim preduzetnicima. Priliku za učešće na konkursu imali su svi građani Srbije, a uslov je bio da tim bude predvođen ženama, kao i da nagrađena ideja bude realizovana na teritoriji Beograda.

Stručni žiri su, pored Dragomira Petronijevića i Ivanke Popović, činili još direktorka Naučno-tehnološkog parka Gordana Danilović Grković, šef kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj Dušan Žarković, direktor kompanije Festo Ivan Zekavica i menadžerka za razvoj poslovanja kompanije Roming Nataša Кažić, kao i Marina Đoković, kao primer dobre prakse Grada Beograda.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
inovacija konkurs žensko preduzetništvo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana