Tekst objavljen: 13.09.2016 13:36        


Cene nafte nastavile su danas da poniru pošto su tržište uzdrmale jučerašnje prognoze iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da će se kriza prevelike ponude "crnog zlata" nastaviti i 2017. godine usled rasta proizvodnje. Američka "laka" nafta WTI pala je za 40 centi na 45,89 dolara za barel, a severnomorska nafta "brent" je oslabila za 34 centa na 47,98 dolara, izveštava agencija Frans pres.

Zbog loših prognoza iz OPEK-a nafta još dublje ponire

Cene ovog energenta su se oporavile u avgustu na krilima nade da će na sastanku OPEK-a i Rusije ovog meseca biti postignut dogovor o ograničavanju proizvodnje, ali je taj optimizam počeo da čili u poslednjih nekoliko nedelja s rastom skepticizma među trgovcima da će okupljanje u Alžiru završiti sa uspehom.

Pored toga, dodatni pritisak na cene vrši jačanje dolara, kao i signali s tržišta da tražnja i dalje ostaje slaba.
OPEK je juče predvideo da će zemlje nečlanice naftnog kartela u 2017. godini povećati proizvodnju, revidirajući svoje prethodne očekivanje o smanjenju produkcije.

Cene su prošle nedelje zabeležile velike oscilacije. U četvrtak su skočile više od dva dolara, nakon što su podaci pokazali najveći pad američkih zaliha u 17 godina.

Međutim, taj uspon je već u petak izbrisan nakon što su analitičari ovaj pad zaliha pripisali obustavi uvoza i prekidu proizvodnje na nekim naftnim poljima zbog jakog uragana u Meksičkom zalivu.

"Cene nafte su pod pritiskom zbog obnavljanja zabrinutosti u pogledu prezasićenosti ponude", izjavio je za Frans pres Bernard Ou, analitičar kompanije IG Markets u Singapuru.

Prognoze da će najnoviji podaci o američkim komercijalnim zalihama nafte, koji treba da budu objavljeni u sredu, pokazati rast, dale bi "kredibilitet predviđanjima OPEK-a da će se proizvodnja u zemljama nečlanicama povećati iduće godine", dodao je Ou.

Trgovci s nestrpljenjem iščekuju sastanak Federalnih rezervi (Fed) o monetarnoj politici sledeće nedelje, u atmosferi narastajućih spekulacija da bi američka centralna banka mogla da podigne troškove zaduživanja.

Takav potez bi ojačao dolar, što bi naftu učinilo skupljom za kupce koji korste slabije valute i istovremeno bi dodatno ugrozilo tražnju, ocenjuje francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
opek-a proizvodnja nafte cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana