Tekst objavljen: 13.09.2016 13:36        


Cene nafte nastavile su danas da poniru pošto su tržište uzdrmale jučerašnje prognoze iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da će se kriza prevelike ponude "crnog zlata" nastaviti i 2017. godine usled rasta proizvodnje. Američka "laka" nafta WTI pala je za 40 centi na 45,89 dolara za barel, a severnomorska nafta "brent" je oslabila za 34 centa na 47,98 dolara, izveštava agencija Frans pres.

Zbog loših prognoza iz OPEK-a nafta još dublje ponire

Cene ovog energenta su se oporavile u avgustu na krilima nade da će na sastanku OPEK-a i Rusije ovog meseca biti postignut dogovor o ograničavanju proizvodnje, ali je taj optimizam počeo da čili u poslednjih nekoliko nedelja s rastom skepticizma među trgovcima da će okupljanje u Alžiru završiti sa uspehom.

Pored toga, dodatni pritisak na cene vrši jačanje dolara, kao i signali s tržišta da tražnja i dalje ostaje slaba.
OPEK je juče predvideo da će zemlje nečlanice naftnog kartela u 2017. godini povećati proizvodnju, revidirajući svoje prethodne očekivanje o smanjenju produkcije.

Cene su prošle nedelje zabeležile velike oscilacije. U četvrtak su skočile više od dva dolara, nakon što su podaci pokazali najveći pad američkih zaliha u 17 godina.

Međutim, taj uspon je već u petak izbrisan nakon što su analitičari ovaj pad zaliha pripisali obustavi uvoza i prekidu proizvodnje na nekim naftnim poljima zbog jakog uragana u Meksičkom zalivu.

"Cene nafte su pod pritiskom zbog obnavljanja zabrinutosti u pogledu prezasićenosti ponude", izjavio je za Frans pres Bernard Ou, analitičar kompanije IG Markets u Singapuru.

Prognoze da će najnoviji podaci o američkim komercijalnim zalihama nafte, koji treba da budu objavljeni u sredu, pokazati rast, dale bi "kredibilitet predviđanjima OPEK-a da će se proizvodnja u zemljama nečlanicama povećati iduće godine", dodao je Ou.

Trgovci s nestrpljenjem iščekuju sastanak Federalnih rezervi (Fed) o monetarnoj politici sledeće nedelje, u atmosferi narastajućih spekulacija da bi američka centralna banka mogla da podigne troškove zaduživanja.

Takav potez bi ojačao dolar, što bi naftu učinilo skupljom za kupce koji korste slabije valute i istovremeno bi dodatno ugrozilo tražnju, ocenjuje francuska agencija.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
opek-a proizvodnja nafte cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana
gates of olympus game starlight princess putaran mahjong ways pragmatic play inovatif lucky neko si kucing keberuntungan situs server kamboja akun vvip muraibet sweet bonanza candyland game deposit qris keberagaman tema game online rahasia sukses zeus apk gacor zeus racikan pola olympus game scatter kamboja pola racikan admin pusat akun pro platinum game mega maxwin situs akun gacor link maxwin game online game ewallet resmi game rtp super tinggi game hoki terbaru game mahjong ways game online gacor strategi mahjong ways trik sweet bonanza