Tekst objavljen: 22.01.2023 18:00        


Nacrt zakona koji to predlaže biće predstavljen Evropskoj komisiji narednih nedelja, a cilj je da se pomogne potrošačima da budu bolje informisani o proizvodima koje kupuju

Zemlje EU uvode kazne za lažne ekološke tvrdnje o proizvodima


Države članice EU biće obavezne da uvedu kazne kompanijama koje navode nepotvrđene ekološke tvrdnje o svojim proizvodima, objavio je danas portal Euraktiv.

Taj portal je imao uvid u nacrt zakona koji bi narednih nedelja trebalo da bude predstavljen Evropskoj komisiji, i prenosi da je cilj predloga zakona da pomogne potrošačima da budu bolje informisani o proizvodima koje kupuju.

Kako prenosi Euraktiv, u nacrtu stoji da gotovo polovina, odnosno 40 odsto ekoloških tvrdnji na proizvodima nije potkrepljeno činjenicama, pa tako ''potrošači nemaju pouzdane informacije o održivosti proizvoda i suočavaju se sa obmanjujućim komercijalnim praksama, kao što je nedostatak transparentnosti i kredibiliteta ekoloških oznaka'', kao i protiv "grin vošinga", odnosno korišćenja nepotvrđenih ekoloških tvrdnji u reklamnim kampanjama.

- Kompanije koje iznose 'zelene tvrdnje' trebalo bi da ih potkrepe standardizovanom metodologijom za procenu njihovog uticaja na životnu sredinu - navodi se u nacrtu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Euraktiv prenosi da će od država članica EU biti zatraženo da ''uspostave sistem verifikacije za potvrđivanje ekoloških tvrdnji'', koje će sprovoditi ''nezavisni verifikatori''. Pored toga, zemlje EU će biti zadužene da obezbede da se ''ta pravila primenjuju'' i da uvedu kazne koje ''treba da budu delotvorne, srazmerne i odvraćajuće'', i koje bi trebalo da se utvrde na osnovu zajedničkih kriterijuma.

Dimitri Vergne iz Evropskog udruženja potrošača rekao je za Euraktiv da je ohrabrujuće što EK namerava da u velikoj meri unapredi organe za nadzor nad tržištem u borbi protiv "grin vošinga".

- Nadamo se da će ovaj predlog ostati u konačnoj verziji zakona - rekao je Vergne.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
evropska komisija deklaracije na proizvodu ekologija evropska unija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana