Tekst objavljen: 08.07.2018 14:21        


Dok većina trudnica i porodilja u Srbiji prima pun iznos zarade tokom odsustva s posla, majke koje imaju velike plate na to ne mogu da računaju.

Žene s velikim platama oštećene tokom porodiljskog

Za njih je uvek postajao limit, ali je sada sa pet pao na svega tri prosečne zarade.

Direktorka Centra za mame, Jovana Ružičić smatra da novi zakon diskriminiše majke.

"One uplaćuju i velike doprinose i plate, i kada ne treba da brinu, onda država kaže da ko prima 200.000 ili 250.000 dinara na neki način bude kažnjena", ističe ona.

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca, gostujući u Jutru na Prvoj, kaže da su zadovoljni što ispata sada ne ide preko njih, nego preko države.

"Smatramo da ne bi trebao da postoji limit nego da ono što je uplaćivano kroz poreze i doprinose to i dobiju", ističe on.

Advokat Jovica Todorović objašnjava da ove žene nisu diskriminisane u pravnom smislu, ali da svakako jesu oštećene i to oštećenje se ovim zakonom povećava.

"One su faktički doprinosile javnim resursima velikih doprinosa, a sada njihovo pravo da ostavre nadoknadu zarade i prihode je ograničeno", kaže on.

Obrazloženje ministra, sa druge strane, je da su zloupotrebe velike i da je ovo način da se one spreče.

"Oni to zovu trudnička i porodiljska mafija i oni imaju u vidu žene koje se prijave kod kuma Miška na platu od 200 - 300.000 dinara kada ostanu u drugom stanju", ističe Ružičić.

Ona kaže i da je problem druga grupa žena koje su prijavljene na minimalac, a ostalo dobijaju u koverti.

Ružičić je objasnila i da je prosek na osnovu koga se izračunavala nadoknada bila 12 meseci, a sada je 18 meseci, pa ističe da se nikome neće isplatiti da se prijavi na neku veliku platu jer ne možete znati kada ćete da zatrudnite.

"Kažnjene su one žene koje su regularno zaposlene na ovako veliki iznos, a njih je izuzetno malo", istakla je ona.

"Pričamo o svega nekoliko stotina žena, jer 20 odsto prima plate koj se dodatno oporezuju, a od toga je 11 odsto žena, a one nisu sve u reproduktivnom dobu", objašnjava.

Todorović je istakao i da je ovaj zakon ipak korak napred jer žene preduzetnice i žene koje rade po ugovoru o radu, po prvi put se isto tretiraju kao žene koje su zaposlene kod poslodavca.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
porodiljsko odsustvo ispalata naknada porodilje novac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana