Tekst objavljen: 25.02.2016 15:08        


Žene su neiskorišćeni potencijal Srbije, poruka je Konferencije o ekonomskom jačanju žena koje su preživele nasilje, a kako je istaknuto rodna ravnopravnost počinje u porodici i završava se ekonomskim osnaživanjem žena, kao i njihovim većim uključivanjem na tržištu rada. 

Žene su neiskorišćeni potencijal Srbije

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović poručila je danas na konferenciji, da se borba protiv nasilja nad ženama ne završava u sigurnoj kući, već i ekonomskim osnaživanjem žena, kako bi mogle da rade, funkcionišu, i da se ne vraćaju više u dom nasilnika.

Mihajlović je istakla da se pokazalo da se čak 80 odsto žena, kod izađu iz sigurne kuće, vraća u dom nasilnika, a njima se može pomoći ako im se pruži mogućnost da rade i izdržavaju sebe i svoju decu.

Potpredsednica vlade je istakla da je ova godine proglašena i Godinom borbe protiv nasilja nad ženama, i to kako porodičnog, tako i partnerskog nasilja.

"Partnersko nasilje još nije definisano u zakonima, ali to ćemo ove godine završiti. U isto vreme radimo i strategijju borbe protiv nasilja nad ženama, ali i akcionog plana kako bi doneli i konkretne mere šta ćemo kao država da uradimo", navela je Mihajlović na konferenciji u kulturnom centru Reks, na konferenciji kojoj je cilj da predstavi projekat ONAosnaživanje koji sprovodi Fond B92 uz podršku UNDP.

Predsednik UO Fonda B92 Veran Matić poručio je da je nasilje nad ženama proizvod nejednakosti i položaja žena u društvu.

"Mi samo govorimo o nasilju, i najčešće onom najtežem, kad se dogodi ubistvo ili brutalnost, a mnogo manje se bavimo načinima kako savladati tu neravnopravnost. Zašto nam je u društvu tako kako nam je", primetio je Matić.

On je poručio da su žene šansa Srbije za preokret koji je neophodan, pa i kada je reč o filozofiji preduzetništva.

"Priča o godini preduzetništva neće uspeti ako žene ne budu uključena na pravi način. One su i veći talenat za preživljavanje", rekao je Matić ističući da žena, pored osnovnog posla radi još sedam sati na kućnim poslovima,a kad bi se to upotrebilo u preduzetništvu, to bi bilo uspešno.

Prema njegovim rečima, žene su neiskorišćeni potencijal, a projekti za njihovo osnaživanje su iskorak u dobrom smeru.

Matić je naveo da je potrebno podsticaje dodeljivati po principu pozitivne diskriminacije, da to budu bespovratna sredstva ili da kamate budu minimalne, a za to je potrebno da postoje i nacionali projekti i oni nevladinog sektora.

On je podsetio da je B92 počeo pilot projekat ONAosnaživanje, u saradnji sa UNDP, pokrajinskom vladom i Kordinacionim telom za rodnu ravnopravnost. Taj model je osnovan pri Sigurnoj kući Sombor a podrazumeva osnivanje socijalnog preduzeća čija je svrha obezbeđivanje usluge stalnog obrazovanja žena, kako bi one unapredile sposobnosti i kapacitete za posao.

Zamenica stalne predstavnice UNDP u Srbiji Stelijana Nedera čestitala je na implementaciji ovog programai istakla potrebu da on bude implementiran i u drugim krajevima Srbije.

"Veoma je važno da se nude prilike ženama koje su žrtve nasilja", rekla je ona, ističući i važnost psihološke podrška i ideje o tome šta mogu sledeće da urade.

"UNDP radi s partnerima godinama unazad da izgradi sistemsko rešenje i podršku, i bitno je da vidimo da se ova tema pomera. Podržavamo i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost na čijem čelu je potpredsednica vlade Zorana Mihajlović i Fond B92 u tom poslu", zaključila je.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
žene zapošljavanje žena ONAosnaživanje žene u preduzetništvu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana