Tekst objavljen: 13.06.2013 10:29        


Naftna industrija Srbije (NIS) bila je najuspešnije privredno društvo u 2012. godini, sa neto dobitkom od 49 milijardi dinara (oko 450 miliona evra), dok je na listi gubitaša vodeći Srbijagas sa neto gubitkom od 35 milijardi dinara (oko 320 miliona evra).

2012: NIS najviše zaradio, a Srbijagas izgubio

NIS je sačuvao prošlogodišnju vodeću poziciju na listi "Sto naj... privrednih društava", koju objavljuje Agencija za privredne registre (APR), i po poslovnom prihodu i po netu dobitku.

Ukupni gubici privrede Srbije iznose 253 milijarde i udvostručeni su u odnosu na 2011. godinu. Sto firmi sa najvećim gubicima zaslužni su za 51 odsto ukupnih gubitaka i zapošljavaju 10 odsto ukupno zaposlenih u privredi Srbije. Među 100 najvećih gubitaša je devet javnih preduzeća.
U APR ističu da to privredno društvo beleži značajan rast profitabilnosti, pa je njegov neto dobitak iz 2012. veći za petinu od onog iz prethodne godinu.

Iza NIS-a slede Telekom Srbija sa neto dobitkom od 11 milijardi dinara, i EPS Beograd (poslovni prihodi u iznosu od 128 milijardi dinara).

Na listi gubitaša u 2012. prva dva mesta pripadaju privrednim društvima koja su u prethodnoj godini pozitivno poslovala.

Srbijagas iskazao je najveći neto gubitak, dok je ova državna kompanija na drugom mestu po kumuliranim gubicima koji iznose 56 milijardi dinara.


Na osnovu petogodišnje serije podataka o poslovanju, 35.030 preduzeća (38,3 odsto) u Srbiji predstavljaju zdrav deo njene privrede i glavnog nosioca njenog napretka. Bonitet te trećine preduzeća ocenjen je sa odličan, veoma dobar ili dobar, rekla je Ružica Stamenković. U njima radi 63 odsto od ukupnog broja zaposlenih u privredi, ona ostvaruju 75 odsto ukupnih prihoda i 80 odsto neto dobiti. Veoma slab bonitet ima 474 firme.
Za Srbijagasom po visini prošlogodišnjih gubitaka slede Železnice Srbije sa 16,6 milijardi, pa Petrohemija sa 12,4 milijarde, Vip mobajl sa 8,3 milijarde i Putevi Srbije sa 7,8 milijardi.

S druge strane, vodeću poziciju po visini nagomilanih gubitaka iz prethodnog perioda i dalje imaju Železnice Srbije sa gubicima od 139 milijardi dinara, pri čemu su po iznosu neto gubitka od 17 milijardi dinara na drugom mestu.

Ukupno gledano, srpska privreda je u 2012. godini poslovala s gubitkom od 63 milijarde dinara, a učešće javnih preduzeća u ukupnim gubicima svih privrednih društava iznosilo je 87 odsto.

Gubici javnih preduzeća u prošloj godini su iznosili 54 milijarde dinara i povećani su čak sedam puta u odnosu na 2011. Gubitak je iskazalo 198 javnih preduzeća, s dobitkom je poslovalo 280, a izveštaje nije dostavilo 12.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
preduzeća kompanije ekonomija gubitaši gubitak Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana