OECD: Dužnička kriza u evrozoni daleko od završetka

Objavljeno: 27.03.2012


Vesti izvor: Kamatica

Dužnička kriza u evrozoni nije se završila uprkos smirivanju situacije na finansijskim tržištima od početka godine, ocenila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

OECD upozorava da su banke u evrozoni i dalje slabe, da nivoi državnih dugova i dalje rastu te da su fiskalni ciljevi daleko od ostvarenih. Budući da evrozona klizi u drugu krizu u poslednje tri godine, iz OECD-a poručuju da 17-člana evrozona treba da preduzme ambiciozne ekonomske reforme.

-Poverenje tržišta u državne dugove u evrozoni je krhko. Prognoze ekonomskog rasta su neuobičajeno neizvesne i u najvećoj meri zavise od rešenja krize - objavio je OECD u svome izveštaju o stanju evrozone.

OECD za ovu godinu u evrozoni ne očekuje pad ekonomskih aktivnosti već skroman ekonomski rast od 0,2 odsto. Međutim, upozorava da zacrtana smanjenja manjkova moraju da budu realna i u političkom smislu ostvariva, jer bi sistem sprovođenja u evropskoj uniji mogao da  izgubi verodostojnost.

U OECD-u takođe smatraju da evrozona mora da utvrdi verodostojnije i razrađenije srednjoročne budžetske planove. Kriza je možda ojačala odlučnost političara da nametnu mere štednje, ali recesija u ovoj godini u zemljama južne Evrope mogla bi da oteža čelnicima evrozone i evropskoj komisiji da nametnu sankcije zemljama članica ako ne ostvare zacrtane ciljeve, ističe OECD.

Jačanje banaka takođe je od velike važnosti za rešenje krize, a region mora da dogovori dovoljno veliki finansijski zaštitni zid koji bi štitio zadužene ekonomije Italije i Španije ako dođu u situaciju da se više ne mogu zaduživati na tržištima, kaže se u izveštaju OECD-a.

Očekuje se da će se ministri finansija evrozone na sastanku u Kopenhagenu u petak pozabaviti s oba pitanja. Nemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je prvi put signalizirala da je spremna da razmotri povećanje fonda za finansijsku stabilnost.

Čelnik OECD-a Angel Gurria poziva da se "ta majka svih zaštitnih zidova" poveća na oko 1.000 milijardi evra, no ministri finansija će se verovatnije dogovoriti oko iznosa bližeg 700 milijardi evra. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana