Veliki se namerili na Komercijalnu banku

Objavljeno: 28.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

U toku su pripreme za prodaju najbolje domaće banke. Prema najavama, za kupovinu značajnog udela zainteresovani su najjači svetski igrači, pišu Novosti.

Koje kompanije su ispunile uslove da konkurišu za privatizacionog savetnika za prodaju Komercijalne banke, biće poznato u petak kada će se napraviti uži izbor kandidata.

Ovim Komercijalna banka pravi prve korake ka budućoj privatizaciji, koja će uslediti tek posle državne dokapitalizacije. 

To što je država odlučila da zadrži većinski udeo u Komercijalnoj banci, za šta će iz budžeta isplatiti 102 miliona evra, ne znači da banka neće biti prodata, već samo da će država ostvariti veći prihod od buduće privatizacije.

Prema ranijim najavama, ova banka trebalo bi da bude prodata do kraja 2015. godine, a u ceo postupak se krenulo izborom privatizacionog savetnika, putem oglasa objavljenog u "Fajnenšl tajmsu".

S obzirom na to da je reč o jakoj domaćoj banci, koja je lane ostvarila rast dobiti od oko 40 odsto, dostigavši oko 3,5 milijardi dinara, ne čudi da se, u ulozi budućeg vlasnika vide najjače svetske banke. Među njima se, nezvanično, pominje i Dojče banka.

Država je vlasnik 42,6 odsto kapitala Komercijalne banke, a posle kupovine akcija koje će banka emitovati 4. aprila, ostaće na toj poziciji. Drugi najveći akcionar, Evropska banka za obnovu i razvoj, takođe ostaje na istoj poziciji koju trenutno ima sa 25 odsto učešća.

Evropska banka za obnovu i razvoj postala je manjinski akcionar Komercijalne banke 2006. godine, kada je sa državom potpisala ugovor o dokapitalizaciji 25 odsto kapitala ove srpske banke. Nova dokapitalizacija ugovorena je krajem 2009. godine, kada su kada su EBRD, IFC, nemački DEG i međunarodni Svedfond uložili 120 miliona evra, a država zadržala pravo da do kraja 2012. godine prati ovo ulaganje i ostane većinski vlasnik. Ako država ne bi dokapitalizovala Komercijalnu banku, 1. januara 2013. godine, po ugovoru, udeo Republike Srbije smanjio bi se na račun povećanja udela ovih finansijskih institucija.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana