Dnevno trošili milijardu dinara preko budžeta

Objavljeno: 28.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Vlada je u februaru svakog dana trošila milijardu dinara više nego što sme, pa se minus u republičkoj kasi za prva dva meseca popeo na 37,2 milijarde dinara. Tako visoka suma je vrlo uznemirujuća za misiju MMF-a, koja na leto dolazi u Beograd da ponovo razmatra aranžman čije sklapanje je od presudne važnosti za poverenje međunarodnih investitora u Srbiju.

Priliv u državnu kasu je prošlog meseca podbacio, ali se i pored toga trošilo, i to daleko više nego što se ima. Tako je u dva meseca potrošeno za 11 milijardi dinara više nego što je smelo za cela tri meseca. Naime, da bi bio održiv i u skladu sa dogovorom sa MMF-om, deficit budžeta u prvom tromesečju nije trebalo da bude veći od 26 milijardi dinara, a već na kraju februara je bio 37,2 milijarde dinara. 

Za MMF ovi brojevi su vrlo zabrinjavajući, saznaje “Blic”, i kad misija dođe u Beograd sredinom godine, pred budućeg premijera će postaviti ključno pitanje - šta se desilo sa obećanjem da deficit ove godine neće biti veći od 4,25 odsto BDP. A ako Vlada nastavi sa sadašnjom praksom, do kraja godine će imati minus veći bar za tri procentna poena, odnosno potrošiće 70 milijardi dinara više nego što je održivo.

Kad je pre mesec dana aranžman sa MMF-om zamrznut, premijer Mirko Cvetković, kao i državni sekretar Dušan Nikezić čvrsto su obećavali i javno poručivali da će uprkos takvom ishodu, Vlada voditi održivu i odgovornu fiskalnu politiku, odnosno da će “poštovati ciljeve dogovorene sa MMF-om o deficitu na kraju marta”.

- Sa MMF je zajednički procenjen iznos dodatnih ušteda koje bi trebalo preduzimati kako bi se obezbedilo poštovanje tih ciljeva. U tom smislu Vlada preduzima potrebne mere da bi se navedene uštede i sprovele - stoji u tadašnjoj izjavi koju je “Blic” dobio iz kabineta premijera i ministra finansija Mirka Cvetkovića. 

Mesec dana kasnije “Blic” nije uspeo da dobije odgovor s iste adrese na pitanja o obećanjima koja su tada data a nisu ispoštovana. Pitali smo kakve su to uštede sprovedene ovog meseca i kako misle da se uklope u okvir koji je dogovoren sa MMF-om. 

Vlada je svakog radnog dana u februaru trošila preko milijardu dinara više nego što je smela i od oktobra prošle godine uspela je da potroši svih milijardu dolara koje je zajmila na 10 godina na međunarodnom tržištu izdavanjem evroobveznica. Ni nakon sedam dana upornih poziva i slanja ponovljenih upita na adresu u Nemanjinoj 11, “Blicu” nije stigao odgovor kako, na šta i zašto je država potrošila tolike pare koje je trebalo da potraju barem do sredine ove godine.

Kako “Blic” saznaje, neke su uštede kroz ministarstva tokom marta već napravljene, poreski prihodi su porasli jer su prilivi od poreza na dobit preduzeća bili nešto veći, slilo se i 24 miliona evra od “Delte” za prodaju “Maksija”, ali će sve to biti nedovoljno da se ispune obećanja iz Nemanjine 11. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana