Osiguranje spasava stanove i kredite od otkaza?

Objavljeno: 29.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Građani Srbije svoje obaveze prema bankama izmiruju na vreme. Međutim, broj onih koji duže od dva meseca nisu platili ratu konstantno raste. Kada se očekivana obaveza ne uplati, u problemu su i klijent i banka. 

Klijent jer može ostati bez stana na primer ako zbog otkaza ne može da plaća rate, a ni za banku nije sigurno kako će izvući uloženi ovac u taj isti stan. Zato sve više banaka nudi građanima polisu osiguranja u slučaju docnje. Cena polise se kreće između 10 i 25 evra, a podrazumeva da u slučaju eventualnog gubitka posla osiguravajuća kuća umesto vas jedno vreme otplaćuje rate uzetog bankarskog zajma . Banke i osiguravajuće kuće su svuda u svetu čvrsto vezane. Često se finansijske kuće pojavljuju kao akcionari u kompanijama za osiguranje i obrnuto tako da je saradnja u obostranom interesu.

Jedan od takvih primera je Razvojna banka Vojvodine u kojoj vlasnički udeo ima DDOR „Novi Sad – Fondijarija SAI„.

– Već duže s njima sarađujemo po pitanju osiguranja kredita za građane – kaže član IO banke Goran Kostić.

Polise se traže kod zajmova koji se daju starijim sugrađanima, a tada obezbeđujemo vinkulaciju u korist banke u slučaju kašnjenja. To je kod nas najprisutnije kod nekretnina. Pokušavali smo da slične programe napravimo i za pravna lica, ali tu su u pitanju veće svote novca pa je i rizik za osiguravače veći i nisu bili zainteresovani.

Sosiete ženeral banka nudi osiguranja kredita u slučaju gubitka posla, a priod osiguranja kredita jednak je periodu otplate kredita. Osiguranje pokriva mesečnu ratu kredita i obezbeđuje otplatu kredita bez prekida.

U AIK banci razmišljaju o tome da počnu saradnju s nekom od osiguravajućih kuća da bi teškoće koje izaziva kašnjenje sveli na što manju meru.

– Klijenti postaju sve maštovitiji kada je u pitanju izbegavanje plaćanja rata – kaže direktor glavne filijale AIK banke za Vojvodinu Slobodan Racić.

Isto tako, i žiranti više nisu spremni da preuzmu obaveze na sebe već traže da im se prikažu podaci i da se uvere da je banka pokušala da uradi sve da od korisnika kredita naplati zajam pre nego što se njima obratila.

OTP banka sarađuje s „Basler osiguranjem„
, a svi korisnici su obavezni da osiguraju nekretnine. To je dodatni trošak od 25 evra godišnje. To nema veze s osiguranjem koje ide preko Nacionalne korpracije za ove zajmove. Osiguravaju se i zajmovi koje pokriva Korporacija i oni koje ne idu preko nje.

– Naše iskustvo pokazuje da sve više klijenat i banaka interesuje za programe Credit Protection Insurance – osiguranja kredita – kaže direktor sektora za bankarska osiguranja u kompaniji „Delta đenerali„ Branko Novaković.

Rizici koje pokrivamo odnose se na smrt usled nezgode, invaliditet 60 do 100 odsto, privremenu sprečenost za rad i bolovanje, nezaposlenost i smrt usled bolesti. Sve su to rizici koje pokrivamo, a namenjeni su klijentima koji vraćaju stambene, potrošačke, gotovinske, auto-kredite. Pokrivaju se i obaveze po osnovu kreditnih kartica i prekoračenja po tekućem računu. Očekujemo da će broj polisa vezanih za ove rizike ubuduće rasti.

Šta ovim poslom dobijaju banke a šta klijenti? Uplatom sume od 10 do 25 evra u dinarskoj protivvrednosti ni banka ni dužnik nisu zauvek spaseni. Klijent može očekivati da se njegove obaveze pokriju za određeni period, a da li će to biti jednom ili više puta tokom otplate, zavisiće od aranžmana s osiguravajućom kućom. Konkretno, „Đenerali„ kod polise za slučaj nezaposlenosti isplaćuje rate kredita. Kredit koji se vraća u roku do sedam godina pokriven je u roku od 30 meseci. Za duži rok vraćanja predviđeno je 36 meseci.

Klijentima u vreme krize ne odgovara povećanje troškova, pa makar oni bili i mali. Ipak, ovo je vreme kada se sigurnost ceni više nego obično. Zato i dužniku i poveriocu odgovara da mogu da se oslone na treću stranu, makar i na nekoliko meseci. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana