Krizni fondovi - poslednja odbrana evrozone

Objavljeno: 30.03.2012


Vesti izvor: Kamatica

Ministri finansija evrozone su se dogovorili o podizanju maksimalnog iznosa zajedničkih kreditnih kapaciteta za dva krizna fonda na 700 milijardi evra (s 500 milijardi), stoji u njihovoj zajedničkoj izjavi s današnjeg sastanka u Kopenhagenu. 

Iznos od 700 milijardi evra čine 500 milijardi evra iz stalnog kriznog fonda, evropskog stabilizacijskog mehanizma (ESM),  200 milijardi evra u sklopu postojećih programa pomoći za Grčku, Irsku i Portugal iz privremenog fonda evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF), stoji u današnjem saopštenju ministara finansija. 

- Postojeći zajednički 'plafon' za zajmodavne kapacitete ESM-a i EFSF-a biće podignut na 700 milijardi evra. Sveukupno će evrozona mobilizovati sredstva za zaštitu članica u iznosu otprilike 800 milijardi evra, što je nešto više od 1.000 milijardi dolara - stoji u izjavi ministara.

Ministri finansija evrozone postigli su tako ključni dogovor o povećanju iznosa dvaju fondova namenjenih suzbijanju dužničke krize u evrozoni u kontekstu budžetske krize u Španiji, koja je istakla potrebu za snažnijom zaštitom.

Dva fonda namenjena spašavanju zemalja članica evrozone, Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM) i Evropski fond za finansijsku stabilnost (EFSF), biće u paralelnoj primeni do juna iduće godine, kazala je austrijska ministrka Maria Fekter u obraćanju novinarima pre završetka sastanka. Dve uplate sredstava u ESM planiraju se u ovoj godini, dok će sledeće dve biti izvršene u idućoj godini, kazala je Fekter.

Nakon završenog sastanka ministara finansija, luksemburški premijer i čelnik evrozone Jean-Claude Juncker otkazao je novinarsku konferenciju, ljut zbog toga što je austrijska ministrka finansija ranije napustila sastanak kako bi informisala novinare o njihovom rezultatu.

Jedan EU diplomata izajvio je da je Juncker bio besan na Fekter. Novinarsku konferenciju Juncker je trebalo da održi zajedno s evropskim poverenikom za monetarna pitanja Ollijem Rehnom i predsednikom evropske centralne banke Marijom Draghijem. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana