Argentina zapretila bankama zbog nafte

Objavljeno: 01.04.2012


Vesti izvor: Kamatica

Argentinska vlada zapretila je da će preuzeti pravne akcije protiv britanskih i američkih banaka zbog konsultovanja i analitičkih izveštaja za kompanije uključene u istraživanje nafte u vodama Falklandskih ostrva, piše bitanski The Telegraph.

Čak 15 banaka primilo je pisma upozorenja na španskom jeziku od argentinske ambasade u Londonu, navodi list.

Pisma su usmerena na smanjenje finansijske potpore za pet istraživačkih kompanija koje tragaju za naftom u regionu, uključujući Rockhopper Exploration, Borders & Southern, i Falkland Oil & Gas.

Argentina je već najavila da će kažnjavati kompanije koje rade na istraživanju nafte ispred obala Falklandskih ostrva u južnom Atlantiku.

Verbalno prepucavanje oko suvereniteta nad tim ostrvima, pojačano je u poslednjih nekoliko meseci uoči 30. godišnjice Falkandskog rata u kome je britanska vojska porazila argentinske snage koje su zauzele sporna ostrva.

U nepotpisanom pismu se kaže da bi banke, koje uključuju Royal Bank of Scotland, Barclays Capital i Goldman Sachs, mogla biti suočene s kaznenim i građanskim tužbama pred argentinskim sudovima.

Argentinska ambasada u Londonu nije odgovarala na pozive u nedelju, dok ni jedna od uključenih banaka nije odlučila da komentiriše pismo, navodi The Telegraph. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana