Ovogodišnji prvi kvartal bio najbolji, ulagači oprezni

Objavljeno: 02.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, SEEbiz

 Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice porastao 1 %, na 13.212 bodova, a S&P 500 indeks 0,8 %, na 1.408 bodova, dok je Nasdaq indeks takođe ojačao 0,8 %, na 3.091 bod.

Iako je na najvažnijim svetskim berzama ovogodišnji prvi kvartal bio najbolji u nekoliko godina, u proteklih sedam dana trgovalo se oprezno
.
Na samom početku prošle sedmice cene akcija su snažno porasle, zahvaljujući signalu o mogućem nastavku kvantitativnog popuštanja monetarne politike u SAD-u, tzv. 'QE3' programu.

Moguće monetarno popuštanje

- Dalji znatniji pad stope nezaposlenosti zahtevaće snažniji rast proizvodnje i potražnje potrošača i kompanija, a taj proces može podržati nastavak labavih politika - rekao je predsednik Feda Ben Bernanke na jednom poslovnom skupu.

Od recesije 2008. godine američka centralna banka smanjila je ključne kamatne stope na rekordno niskih 0 do 0,25 %, te u dva navrata sprovela program kvantitativnog popuštanja monetarne politike, odnosno kupovine državnih obaveznica, kako bi snizila kamate na finansijskim tržištima i tako podstakla rast potrošnje, a time i celokupne ekonomije. A svako kvantitativno popuštanje znači povećanje likvidnosti u finansijskom sistemu, što podržava rast cena rizičnijih investicija, kao što su akcije.

Ulagači čekaju bolju ekonomsku situaciju

Rast cena akcija početkom sedmice je podsticalo i „ulepšavanje portfolija“  jer menadžeri fondova uobičajeno pred kraj kvartala kupuju akcije koje su u protekla tri meseca najviše dobile na vrednosti.

Entuzijazam ulagača brzo je splasnuo jer niz makroekonomskih podataka pokazuje da se rast američke ekonomije usporava. U poslednjem lanjskom tromesečju bruto domaći proizvod porastao je snažnih 3 %. Međutim, s obzirom na poslednje makroekonomske pokazatelje, procenjuje se da je u prvom ovogodišnjem tromesečju rast ekonomije usporen na otprilike 2 %. Zbog toga su u drugoj polovini sedmice cene akcija blago pale, izgubivši deo dobitaka od ponedeljka.

- Ulagači su se odlučili na predah dok ne dobiju bolji uvid u ekonomsku situaciju. Čini se da su cene akcija otišle ispred očekivanja, pa će na tržištu vladati nesigurnost do početka sezone objave poslovnih rezultata kompanija za prvo tromesečje - kaže Lawrence Creatura, portfolio menadžer u fondu Federated Investors.

Da li S&P 500 može da ostvari dalji rast?

Ulagači su oprezni i zbog toga što su od početka godine cene akcija gotovo neprestano rasle, pa su dostigle najviše nivoe u četiri godine. S&P 500 indeks skočio je od početka godine 12 %, pa je ovo njegov najbolji prvi kvartal još od 1998. godine. Ujedno, ovo je najveći kvartalni rast tog indeksa od trećeg tromesečja 2009. godine.

Postavlja se pitanje može li se uspon cena nastaviti, s obzirom da je S&P 500 indeks već u prvom kvartalu porastao više nego što su mnogi analitičari očekivali u celoj ovoj godini. U proseku su očekivali rast S&P-a od oko 8 %. Jasniji odgovor na to pitanje daće sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koja počinje u drugoj sedmici aprila. Tada će se videti koliko su usporavanje rasta kineske i američke ekonomije, kao i recesija u evrozoni uticali na poslovanje kompanija.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je prošle sedmice ojačao 0,7 %, na 10.083 boda. U protekla tri meseca taj indeks je skočio 19,3 %, pa je ovo njegovo najbolje prvo tromesečje u 24 godine.

Na evropskim berzama prošle sedmice su cene akcija pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,47 %, na 5.768 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,71 %, na 6.946 bodova, a pariski CAC 1,53 %, na 3.423 boda. Uprkos tome, proteklo tromesečje za te indekse bilo je najbolje prvo tromesečje od 1998. godine, dok je FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih akcija u protekla tri meseca porastao 6,8 %, po čemu je ovo njegov najbolji prvi kvartal od 2006. godine.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana