Građani teško do novca od osiguranja

Objavljeno: 02.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Od ukupno 13.090 osiguranika koji imaju pravo na naplatu novca od osiguravajućih kuća u stečaju, većina njih još čeka na svoj novac.

Među njima su i oni koji su godinama štedeli na ime životnog osiguranja, nadajući se da će u starosti imati dodatni prihod. Ipak, najveći deo prijava potraživanja društava za osiguranje u stečaju i likvidaciji ipak se odnosi na osiguranje od auto-odgovornosti, bilo da je reč o uništenom automobilu ili telesnim povredama koje je uzrokovalo vozilo osigurano kod društva nad kojim je pokrenut stečaj.

- Do sada je, po osnovu osiguranja od auto-odgovornosti, na ročištima pred nadležnim privrednim sudovima, u postupku stečaja, odnosno likvidacije, priznato 9.940 prijava potraživanja - rečeno je u nadležnoj Agenciji za osiguranje depozita.

- Po osnovu životnog osiguranja "Evropa osiguranja" priznato je 3.150 potraživanja, a manji broj prijava odnosi se na ostale vrste osiguranja, kao što je imovinsko.

U Agenciji ističu da su u potpunosti isplaćeni poverioci društava za osiguranje "Morava" i "Dinara", dok su delimične isplate izvršene kod društava "Strela osiguranje", "SIM osiguranje" i "Ekos". Kod preostala tri društva za osiguranje: "Balkan", "Imperijal" i "Evropa" nije bilo isplata iz stečajne mase.

- To znači da za oko 5.000 priznatih potraživanja po osnovu auto-odgovornosti i 3.150 potraživanja po osnovu životnog osiguranja, ova tri društva za osiguranje u stečaju nisu izvršila isplatu - pojašnjavaju u Agenciji.

Kada je u pitanju životno osiguranje kod "Evropa osiguranja" u stečaju, poverioci potražuju ukupno 353 miliona dinara.

- S obzirom na to da nije bilo dovoljno sredstava da se izvrši prenos portfelja životnog osiguranja na drugo društvo za osiguranje, ovi poverioci spadaju u prvi isplatni red, te će biti isplaćeni u zavisnosti od unovčenja preostale imovine i novčanih priliva - kažu u Agenciji.

Kada je reč o potraživanjima po osnovu auto-odgovornosti, ukupno je na ročištima pred nadležnim privrednim sudovima priznato 2,5 milijardi dinara.

Osiguravajuća kuća "Imperijal" prednjači po broju korisnika kojima duguje. Više od 5.000 prijava potraživanja pristiglo je samo za ovo društvo, od kojih je na ročištima utvrđeno njih 3.720.

Kada je reč o osiguranju od auto-odgovornosti, Garantni fond, pri Udruženju osiguravača Srbije, isplaćuje naknadu štete prouzrokovane upotrebom motornog vozila koje je osigurano kod društva nad kojim je pokrenut stečaj.

- Do kraja prošle godine Garantni fond je isplatio ukupno 1.425 šteta od društva "Imperijal" po zahtevima oštećenih čija su potraživanja utvrđena u stečaju. Zatim 302 od "Evropa osiguranja" i 51 od "Balkan osiguranja" - potvrđeno je za "Novosti" u Udruženju osiguravača Srbije. 

Inače, od 23 društva za osiguranje koja su navedena na sajtu Narodne banke Srbije na spisku društava za osiguranje u stečaju i likvidaciji, 16 ih je bilo ili je još u nadležnosti Agencije za osiguranje depozita. Od tih 16, postupak stečaja i likvidacije okončan je kod osam društava. Kod preostalih osam postupci stečaja i likvidacije još traju: "Balkan osiguranje", "Dinara", "Ekos", "Morava", "Imperijal", "SIM osiguranje", "Evropa osiguranje" i "Strela osiguranje".
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana