Bajatović: Ne bih štampao novac

Objavljeno: 03.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika

Dušan Bajatović, generalni direktor Srbijagasa i kandidat za premijera Vojvodine ipak ne bi štampanjem para pomogao privredu.

On objašnjava da bi to uradio kroz razvojnu banku koja bi dinarskim kreditima pomagala domaću proizvodnju namenjenu izvozu.

Bajatović navodi da tu pre svega misli na proizvodnju šećera i sve poljoprivredne proizvode u Srbiji ko­ji bi bili potpomognuti ovom bankom kojoj bi kredite obezbedila država.

- S tim što to ne bi bilo kredita koje banke sada daju s velikim kamatama i za projekte za koje banka sama proceni da su joj isplativi, već za domaću proizvodnju za koju sami procenimo da možemo dobro da je plasirano van Srbije i na tome zaradimo - kaže Bajatović.

To se, objašnjava, može uraditi na dva načina – tako što će se novac dati onom ko ima domaću proizvodnju za koju zna da ima „prolaz” na inostrano tržište ili kroz podršku proizvodnji koja nije uvozno zavisna kao što je slučaj s šećerom koji se godišnje izveze u protivvrednosti od oko 150 miliona evra. 

Nema reči o povećanju novčane mase koja bi uticala na rast inflacije niti o štampanju para koje bi išle u potrošnju, kako to neki zlonamerno interpretiraju, već o potenciranju domaće tražnje i što većem izvozu domaćih proizvoda. Krajnji cilj je da se reši pitanje likvidnosti privrede, kategoričan je on.

 - Kada govorim o pomoći razvojne banke tu ne mislim o neograničenom fondu sredstava. Naprotiv, iznos sredstava bi se opredelio shodno tome koliko ima proizvoda koji su zasnovani na domaćoj proizvodnji, a koji su imali kupce napolju - ističe prvi čovek Srbijagasa. 

Nije mu jasno, naglašava, zašto mu mnogi osporavaju ideju oko razvojne banke, kada se zna da je Evropska centralna banka štampala dva puta po 500 milijardi evra kako bi popravila bankarsku likvidnost. Ako je to dobro za EU zašto bi razvojna banka bila loša za Srbiju, pita on. 

Ekonomista Goran Nikolić smatra da po zakonu nije moguće novac iz deviznih rezervi iskoristiti za osnivanje razvojne banke ili za podršku privredi. Kako kaže, ako je dobro razumeo Bajatovića, on je namerio da tim parama stimuliše privredni rast. -Po važećim propisima ne može nijedan budžetski izdatak da se kreira i planira iz deviznih rezervi Narodne banke Srbije. Državna kasa je zakon u kome se limitira način trošenja budžetskih para. Monetarna politika s tim nema nikakve veze. To je u svetu tako urađeno baš zbog loših iskustava drugih zemalja-, ističe Nikolić



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana